TuT enkelriktat 900

Foto: Gunnel Carlson

Tips för dig som förbereder att öppna din trädgård

Ta del av flera kloka tips och erfarenheter från andra inför en lyckad trädgårdsvisning under Tusen Trädgårdar. Tips som underlättar för dig och andra som gör besöket bättre för dina gäster. Har du egna tips får du gärna dela med dig genom att maila till oss.

Är du orolig för att inte hinna fixa en hörna eller ett projekt, ska du inte stressa sönder dig. Tusen Trädgårdar handlar inte om att visa upp perfekta trädgårdar, utan att dela med sig av sin trädgårdsglädje. Kanske kan våra trädgårdsrådgivare tipsa dig om åtgärder som gör skillnad. Alla besökare är ute efter olika upplevelser. Vissa besökare är ute efter att se en vacker miljö. Någon vill se växtsamlingar. Andra är nyfikna på köksväxtodling eller smarta lösningar. Glöm inte visa upp om du har hållbara lösningar för klimatet och ekologisk odling.

Har du egna tips får du gärna dela med dig av dem genom att maila till Anna-Karin Fallheden på [email protected].

Så här kan du göra Tusen Trädgårdar den 3 juli ännu bättre:

  1. Uppdatera din trädgårdssida med aktuell information och flera fina bilder. Byt ut små, suddiga och felvända bilder från gamla hemsidan.

  2. Var generös med din beskrivning av trädgården. Då vet besökarna vad de kan förvänta sig. Lyft fram sånt som är unikt och spännande, samt sånt du är stolt över. Ansvarar du för registreringen av en stor publik trädgård/park, glöm inte att ange om ni tar inträde denna dag.

  3. Lägg till information om p-platser och även hur man åker kollektivt till dig. Säljer du något, hur betalar man, kan man ta med hunden?

  4. Kontakta våra trädgårdsrådgivare om du har frågor kring din trädgård och skötsel av dina växter.

  5. Har du en smart hållbarhetslösning i din trädgård? Sätt gärna upp en skylt eller instruktion hur du gjort. Lägg i plastficka om det finns risk för dåligt väder.

  6. Ta kontakt med fler trädgårdsägare i närområdet, som öppnar upp under dagen. Peppa varandra inför evenemanget. Fira tillsammans efter!

  7. Delta i Studiefrämjandets informationsträffar, där du även träffar fler deltagare.

  8. Tipsa lokaltidningen, turistbyrån och den lokala trädgårdsföreningen om Tusen Trädgårdar. Printa ut och sätt upp affischer i exempelvis mataffären och på biblioteket.

  9. Ta bilder i trädgården och lägga upp på sociala medier som Facebook och Instagram. Ange #tusenträdgårdar så hittar vi och andra era inlägg.
  10. Dela vidare våra inlägg om eventet och länka till vår databas för Besöksträdgårdarna.

  11. Skylta upp ordentligt i närområdet så att besökarna hittar rätt, och markera parkeringsplatser tydligt.

  12. Skriv etiketter och sätt på de växter som är särskilt fina i juli. Då slipper du säga namnen hundra gånger. Gärna både svenska och vetenskapliga namn om du kan.

  13. Passa på att sortera ut trädgårdsböcker, tidningar, redskap och annat du inte behöver. Någon annan blir glad.

  14. Låt barn eller barnbarn tjäna en slant genom att sälja saft och bullar. Låt vatten i kanna och glas stå framme för törstiga besökare. Glöm inte sätta ut extra stolar, för vila.

  15. Kruka upp småplantor, sticklingar och gör fröpåsar, som blir ett fint minne från din trädgård.

  16. Gör som engelsmännen, skänk de pengar du får in till valfri välgörenhet. Du kan även stödja oss i vårt fortsatta arbete att främja ekologisk odling och trädgårdskultur genom att skänka en gåva

  17. Fundera på om du vill låta besökarna använda en toalett. Upplys gärna om det på din sida under övrigt, och på en lapp vid entrén.

  18. Följ Folhälsomyndighetens rekommendationer och de allmänna restriktioner som gäller för minskad spridning av covid. Vi har skrivit ihop en lista på vad man kan tänka på. Ha informationen framme vid entrén. Ställ gärna fram en pump för att sprita händerna.

  19. Var glad och njut av dagen!

Samarbetspartners och sponsorer Tusen Trädgårdar 2022

Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson,
Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna,
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Rikare trädgård och Impecta Fröhandel.