Äppel Och Blomutställning

Äppel- och blomutställning i början av seklet

Äpplet faller inte långt från trädet

Det började som i bibeln med ett äpple och en önskan om kunskap. Det nya seklet 1900 hade just ringts in. Man hade en ny värld att bygga, en ny människa skulle befolka den i goda bostäder och trevliga områden. Mycket snart insåg man också att en plätt jord att odla frukt, bär och grönsaker på gav livet både mening och sunt innehåll. Utifrån detta uppstod Sveriges Pomologiska förening år 1900 (idag Riksförbundet Svensk Trädgård).

Som namnet anger hängav man sig åt det viktiga äpplet och odlandet av det. Syftet var samhällsekonomiskt – ett äpple om dagen håller ju som bekant doktorn borta. Man ordnade kurser i odling och beskärning, gav bort träd och försökte stimulera odlandet. Man provodlade också några av de över 500 sorters äpplen som då fanns, för att kunna rekommendera bra och härdiga sorter för hela landet.

Det svenska äpplet ligger oss fortfarande varmt om hjärtat. Vi önskar bidra till ökad kunskap, bevara och ta hand om gamla och nya fruktträd som finns i våra hemträdgårdar landet runt. Vi utbildar och certifierar fruktträdsbeskärare, tar fram kunskapsmaterial kring beskärning och för ett par år sedan lanserade vi Äpplets Dag för att främja och lyfta det svenska äpplet och vikten av att sköta sitt äppelträd på rätt sätt för att det skall hålla så länge som möjligt och ge en generös skörd att njuta av.

Äpplets dag firas den 25 september. Lägg upp egna bilder eller sök #äppletsdag på sociala medier. Läs mer här