Sitt inte med huvudet fullt av frågor - vi hjälper dig!

Sitt inte med huvudet fullt av frågor - vi hjälper dig! Foto: Nick Fewings/Unsplash

Frågor och svar om medlemskapet

Här har vi samlat vanliga frågor och svar vi brukar få om medlemskap i Riksförbundet Svensk Trädgård. Du hittar även mycket matnyttigt om medlemsservice.

Vanliga frågor om medlemskapet

Utöver de roliga aktiviteter som Riksförbundet Svensk Trädgård erbjuder våra medlemmar - verkar vi för att främja trädgårdskulturen i Sverige och miljövänlig odling. Vi vill sprida trädgårdsglädje och gedigen kunskap från norr till söder. 

Riksförbundets organisation verkar för att underlätta verksamheten för våra föreningar, och jobbar även med påverkansarbete för att skydda trädgårdskonsumenter, gynna biologiskt mångfald, ekologisk odling och hälsa genom trädgård. Förbundet kan genom sitt samarbete med andra trädgårdsorganisationer, påverka på både nationell och internationell nivå. 

Läs mer om vår organisation och verksamhet här!

Du kan anmäla dig digitalt direkt på vår hemsida, genom att fylla i formuläret på Bli medlem-sidan. Där kan du även läsa mer om olika typer av medlemskap.

Medlemsavgiften varierar beroende på lokalförening. Vi har över 140 trädgårdsföreningar i hela landet. Du kan även registrera en familjemedlem till en reducerad kostnad.

Här hittar du avgifterna för alla föreningar. 

Om det saknas en lokalförening där du bor kan du bli direktansluten till Riksförbundet Svensk Trädgård. Avgiften för ett kalenderår är 340 kr. Att lägga till en familjemedlem kostar 20 kr. 

  • Medlemskap i Svensk Trädgård och en lokalförening
  • Tidningen Hemträdgården (6 nr/år)
  • Fri rådgivning av vår trädgårdsrådgivare
  • Information och kunskap genom föredrag och artiklar
  • Rabatt i vår webbutik
  • Rabatt på våra trädgårdsresor och event
  • Rabatt hos våra samarbetspartners
  • Genom din lokalförening tar du även del av lokala erbjudanden och aktiviteter

I medlemskapet ingår alltid ovanstående, men det finns många fler medlemsförmåner, som att kunna läsa Hemträdgården digitalt, delta i föredrag och aktiviteter vikta enbart för medlemmarna. Under första pandemi-året kunde som exempel alla våra medlemmar titta på en exklusiv digital visning av den hyllade dokumentären om Piet Oudolf.

Som direktansluten medlem i förbundet får du ta del av alla förmåner som förbundet erbjuder.

Som föreningsmedlem i en lokal trädgårdsförening, får du ta del av förbundets förmåner, men även alla lokala rabatter och aktiviteter som föreningen erbjuder. Du får dessutom ett bättre nätverk med andra trädgårdsintresserade i ditt närområde - en gemenskap, som ger mervärde i form av vänskap och utbyte av trädgårdserfarenheter. De flesta trädgårdsföreningar ordnar träffar, föredrag och besök i varandras trädgårdar, samt växtloppisar.

Här hittar du en trädgårdsförening nära dig!

Ja, några aktiviteter är helt gratis och kräver inte medlemskap. Som exempel är den mesta trädgårdsrådgivningen tillgänglig för alla, liksom våra faktablad och de flesta artiklar på denna hemsida. Det är även fritt att hitta besökträdgårdar, delta i eventet Tusen trädgårdar, hitta certifierade trädbeskärare.

Men som medlem får du inte bara fler förmåner och rabatter, du bidrar till att vi kan sprida trädgårdsintresset och odlingskunskap på djupet. När vi blir fler, ökar även möjligheterna att kunna erbjuda ännu bättre tjänster och aktiviteter för alla medlemmar. 

Var med och främja trädgårdskulturen - bli medlem här!

Även om många som är medlemmar har egen trädgård, så är det absolut inget krav. Man kan få ut mycket glädje av att vara medlem ändå! Det är kul att få besöka fina trädgårdar genom den loka trädgårdsföreningen, lyssna på spännande föredrag, även om man bara har en balkong. Många medlemmar som sålt sitt hus och trädgård för att det blivit övermäktigt sköta om av olika anledningar, väljer att stanna kvar i föreningen, för att det är en rolig gemenskap. Speciellt om man varit aktiv i föreningen, så fortsätter man att hålla kontakten med vännerna. Man kan även vara en värdefull kunskapsbärare för nybörjare och för kommande generationer!

Alla ska kunna ha glädje av trädgården och trädgårdsaktiviteter. Därför försöker vi främja aktiviteter även för barn. Se avsnittet vår skolsatsning Odla unga odlare. Våra lokala trädgårdsföreningar uppmuntras att erbjuda aktiviteter för alla åldrar. Titta på programmen för de olika föreningarna och tipsa dem gärna om aktiviteter ni är intresserade av. Ni kan också engagera er i föreningen som volontär.

Vi kan även erbjuda familjemedlemskap, så att medlemmar från samma hushåll betalar mindre. Ett familjemedlemskap kostar bara 20 kr (vid direktanslutning i Riksförbundet Svensk Trädgård). Kan variera för varje lokalförening, se deras avgifter här.

Ja, det går alldeles utmärkt. Kontakta Medlemsservice för att bli medlem. Avgiften för utlandsmedlemskap i Svensk Trädgård är 645 kr per kalenderår. Vill du även vara medlem i en lokalförening varierar avgiften, se föreningarnas avgifter här.

Du behöver inte betala fulla dubbla avgifter. Den dubbla avgiften är lägre då man inte betalar för tidning, försäkring och administration, då detta redan ingår i huvudmedlemskapet. Tilläggsavgiften varierar beroende av vilken förening det är och vilka avgifter de har. Här kan du se alla föreningars dubbelavgifter.

Alla våra lokalföreningar hittar du här. Kontakta vår medlemsservice, så hjälper vi dig. 

Ja, i medlemskapet ingår försäkring vid föreningsaktiviteter.

Alla trädgårdsförening som är ansluta till Riksförbundet Svensk Trädgård finns listade i vår databas på hemsidan. Du hittar din lokala trädgårdsförening här.

Vad kul att du funderar på att ge bort ett medlemskap! Det är den bästa gåvan att ge en trädgårdsintresserad vän eller någon som blivit med trädgård! Det går utmärkt att ge bort ett medlemskap - här finns all information och anmälningsformulär.

Frågan kommer upp ibland om det är möjligt att spara på papper och miljön genom att välja bort tidningen i pappersformat. Eller om vi enbart skulle ge ut den digitalt. 

I nuläget är det inget som planeras av flera olika orsaker. Dels har inte alla medlemmar möjlighet till digitala plattformar. Även om de kanske har en smartphone, så är tidningen svårläst i det formatet. Vidare har vi svårt att hantera administrationen om några vill ha tidningen digitalt och andra i pappersform, eller både och.

Att helt gå över till en digital tidning sparar träd och papper, men är inte alltid ett klimatvänligare alternativ - servrar drar enormt mycket energi, liksom livscykeln av datorer/läsplattor . Vi har ögonen på frågan och övervakar utvecklingen framöver.

Dina medlemsuppgifter är grunden för en bra service. Vi lagrar dina personuppgifter för att administrera ditt medlemskap, skicka tidningen Hemträdgården, ge din förening möjlighet att kontakta dig och skicka information samt ge dig tillgång till dina medlemserbjudanden.

Genom att betala ditt medlemskap accepterar du att Riksförbundet Svensk Trädgård sparar dina personuppgifter och behandlar dem i enlighet med vårt ändamål.Läs mer om detta här. All hantering sker enligt personuppgiftslagen (1998:204) och vi som organisation har ett personuppgiftsansvar.

När du betalt ditt medlemskap, kontaktar vi dig inom 5 arbetsdagar med information om ditt medlemskap.

Obserevera att tecknande av medlemskap är bindande och du får automatisk erbjudande om förnyelse inför kommande år.

Medlemstyper och avgifter

Huvudmedlem i lokalföreningen och Riksförbundet Svensk Trädgård, betalar full avgift och får alla medlemsförmåner.

Medlemsavgiften varierar beroende på lokalförening. Här hittar du alla föreningars avgifter.

För medlemskap i endast Riksförbundet Svensk Trädgård är avgiften för ett kalenderår 340 kr.

Till familjemedlem räknas en familjemedlem som är bosatt på samma adress som huvudmedlemmen. Betalar en reducerad avgift och har tillgång till alla medlemsförmåner, förutom Hemträdgården (som delas med huvudmedlemmen).

Medlemsavgiften varierar beroende på lokalförening. Här hittar du alla föreningars avgifter.

För medlemskap i endast Riksförbundet Svensk Trädgård är avgiften för ett kalenderår 20 kr.

Om du redan har ett huvudmedlemskap i en av Riksförbundets lokalföreningar kan du gå med i en till lokalförening till en reducerad avgift.

Medlemsavgiften varierar beroende på lokalförening. Här hittar du alla föreningars avgifter.

Om du redan har ett familjemedlemskap i en av Riksförbundets lokalföreningar kan du gå med i en till lokalförening till en reducerad avgift.

Medlemsavgiften varierar beroende på lokalförening. Här hittar du alla föreningars avgifter.

För studenter på trädgårdsutbildningar erbjuder vi medlemskap till studentpris 275 kr. Gäller endast direktanslutning till Riksförbundet. Kontakta Medlemsservice för att registrera dig. Meddela lärosäte och utbildning.

Odla unga odlare är ett medlemskap speciellt för skolor och förskolor.

Medlemskap första året inkl. startkit - 420 kr 

Medlemsavgiften är följande år den lokala trädgårdsföreningens medlemsavgift. Se alla föreningars avgifter här. Om skolan inte är medlem i en förening utan bara i Riksförbundet är avgiften 340 kr per kalenderår. 

Mer information och anmälan till Odla unga odlare här.

För medlemmar som bor utomlands. Avgiften är högre på grund av högre portokostnad för att skicka medlemstidningen. 

Medlemsavgiften varierar beroende på lokalförening. Här hittar du alla föreningars avgifter.

För medlemskap i endast Riksförbundet Svensk Trädgård är avgiften för ett kalenderår 645 kr.

Vad kan jag få hjälp med från medlemsservice:

E-postadress: [email protected]

Telefon: 08-792 13 15, telefontid måndag-torsdag 09-12

Postadress: Riksförbundet Svensk Trädgård
Box 2966
187 29 Täby

Besöksadress: Nytorpsvägen 34, Täby

Det är viktigt att anmäla ny adress om man flyttar, så att vi kan skicka tidningen Hemträdgården till rätt adress, samt nästa års avi för medlemskap. 

Kontakta Medlemsservice och meddela din nya adress.

Medlemskortet behöver du ofta visa upp för att kunna få medlemsrabatter eller delta på olika medlemsevent.

Ditt medlemskort och avi får du tillsammans med Hemträdgården nummer 6 om du är medlem sen tidigare. Nya medlemmar får sitt medlemskort skickat till sig efter registrerad betalning.

Om du har tappat bort ditt medlemskort och vill beställa ett nytt utgår en avgift på 25 kr per kort som betalas in på plusgiro 1215-3, eller swishas till 123 114 65 54.

Ange "Nytt medlemskort" och ditt personliga medlemsnummer som meddelande.

När betalningen är registrerad skickar vi kortet till dig.

Ditt medlemsnummer hittar du på baksidan av Hemträdgården till vänster om adressen.

Om du har flyttat eller av annan anledning vill byta lokalförening kontaktar du vår Medlemsservice så hjälper vi dig med detta.

Man kan vilja säga upp sitt medlemskap av många olika skäl. Kontakta vår Medlemsservice, så hjälper vi dig med detta.

Till familjemedlem räknas en familjemedlem som är bosatt på samma adress som huvudmedlemmen. Familjemedlemskap vid direktanslutning i Riksförbundet Svensk Trädgård kostar 20 kr, men varierar för anslutning hos de olika lokalföreningarna. Här är prisuppgift för alla föreningar. Du hittar alla föreningar här. 

Kontakta vår Medlemsservice, så hjälper vi dig med att ordna ett familjemedlemskap.

Det är inte ovanligt att vi får förfrågningar från medlemmar om att vilja ansluta till mer än en lokalförening. För dubbelt medlemskap tillkommer en avgift som varierar beroende på förening. Den dubbla avgiften är lägre då man inte betalar för tidning, försäkring och administration, eftersom det redan ingår i huvudmedlemskapet. Här hittar du alla prisuppgifter för dubbelt medlemskap. Alla våra lokalföreningar hittar du här.

Kontakta vår Medlemsservice, så hjälper vi dig med att ordna med dubbelt medlemskap.

Har din tidning eller inbetalningskort inte kommit fram som det ska? Har du nyligen flyttat?

För att säkerställa att du får din post till din nya adress är det viktigt att du adressändrar till oss. Vi skickar inte ut Hemträdgården i efterhand och vi får inte dessa i retur då vi använder oss av klimatsmart frakt.

Kontakta vår Medlemsservice, så hjälper vi dig att ändra adress.

På ditt inbetalningskort står kontonumret dit du ska betala medlemsavgiften. Ange alltid OCR-numret vid betalning.

Om du saknar ditt inbetalningskort, kontakta Medlemsservice så hjälper vi dig.