Foreningsformaner3

Foto: Christer Ehrling/Unsplash

Föreningsfördelar i Svensk Trädgård

Det finns många fördelar att som lokal förening ansluta sig till Sveriges största trädgårdsorganisation. Vår styrka i förbundet ligger i samarbetet mellan våra ca 150 föreningar. Tillsammans kan vi påverka, inspirera och underlätta för våra medlemmar.

Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, vars ändamål är att främja fritidsodlingen och att verka för förbättring av trädgårdskulturen och boendemiljön. Förbundet är huvudorganisation för ca 150 lokala trädgårdsföreningar runt om i landet, omkring 30 000 medlemmar i föreningarna, samt 2000 enskilt anslutna och 70 skolor.

Ledordet för verksamheten inom Riksförbundet Svensk Trädgård och ute i föreningarna är:

”Att i gemenskap odla trädgårdsintresset under trivsamma former, verka för ökad kunskap samt stimulera trädgårdsintresset i regionen.”

Föreningsfördelar

Ni är en del av Sveriges största trädgårdsorganisation, som arbetar för att främja fritidsodlingen och förbättra trädgårdskulturen och boendemiljön.

Riksförbundet Svensk Trädgård samarbetar i sin tur med andra organisationer med anknytning till odling - FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, så att vi tillsammans kan lyfta viktiga frågor mot myndigheter och näringslivet. 

Det är samarbetet som ger oss styrkan att värna hållbar odling. Att skydda trädgårdsägare som konsumenter. Samt att tillsammans kunna söka bidrag, för att kunna erbjuda aktiviteter för våra medlemmar. Tillsammans är vi kulturbärare till nästa generations odlare, och vårt engagemang är viktigt för att sprida odlingskunskaper till alla.

Vår kanslipersonal har mångårig erfarenhet av att hjälpa föreningar med allt ifrån medlemshantering och regelverk kring ideella föreningar, till att stötta när det uppstår kriser i styrelser eller ekonomisk hantering. Vi finns här för er!

Genom vår kontinuerliga kontakt med föreningarna samlar vi upp tips om föreningsverksamhet och medlemsaktiviteter, som kan gagna er förening. Vi kan ge er verktygen för att ni ska få ett smidigt styrelsearbete och blommande förening.

Svensk Trädgård har byggt ett eget webbaserat medlemsregister - ArcMember. Som förening i RST får era funktionärer tillgång till medlemsregistret, där ni kan se alla era medlemmar, ta ut medlemslistor och göra e-postutskick till medlemmarna.

En smidig administration av medlemmar och nyhetsbrev gör styrelsearbetet så mycket lättare! Självklart får ni hjälp av vår medlemsservice med att komma igång och om ni har frågor om tekniken.

Läs mer om medlemsregistret här (OBS! Funktionärssida som kräver inloggning.)

Riksförbundet sköter avisering och bokföring av föreningens medlemsavgifter centralt, så att er förening kan fokusera på medlemsaktiviteter.

Alla föreningar har möjlighet att söka ekonomiskt bidrag för olika arrangemang, genom Svensk Trädgård. Bidraget möjliggörs genom vårt samarbete med andra trädgårdssorganisationer i FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.

Läs mer om föreningsbidraget och sök bidrag till er förening. (OBS! Funktionärssida som kräver inloggning.)

Föreningen och era medlemmar är försäkrade under era aktiviteter om olyckan skulle vara framme. En försäkring kan ibland även hjälpa om föreningen hamnar i en ekonomisk kris. Här kan ni läsa mer om ett sånt tillfälle - När det otänkbara inträffar.

Mer information om våra försäkringar här.

Svensk Trädgård anordnar regionmöten över hela Sverige, med trädgårdsföreningar i er närhet. På regionmöten diskuteras föreningsverksamhet och utbyts värdefulla erfarenheter. Här finns mer information om regionmöten.

Även på nationell nivå finns möjlighet till nätverkande med andra föreningar och medlemmar från hela Sverige. Sommarmötet, som hålls i augusti och arrangeras på olika platser varje år. Fullmäktige erbjuder också samkväm och mingel, liksom samarbetet med mässan Nordiska Trädgårdar.

Genom hemsidan kan ni enkelt beställa hem värvningsmaterial och marknadsföringsmaterial. Materialet för värvning är gratis, och er förening får rabatt på produkter för försäljning. Här finns även tips och råd hur man marknadsför sig, och vilka aktiviteter man kan arrangera för att locka nya medlemmar.

Direktlänk till avdelningen Marknadsföring för föreningar. (OBS! Funktionärssida som kräver inloggning.)

Vårt evenemang Tusen Trädgårdar är ett ypperligt tillfälle att visa upp sin förening. Missa inte att uppdatera er föreningsinformation och ert program i vår föreningsdatabas och eventkalender, där besökarna kan leta upp föreningar och se vilka aktiviteter som finns i närheten. 

Riksförbundet Svensk Trädgård samarbetar varje år med mässan Nordiska Trädgårdar, där vår personal och volontärer aktivt värvar medlemmar till våra föreningar under tre dagar. Vi marknadsför förbundet i våra kanaler och nätverk, så att fler får upp ögonen för föreningslivet och hittar till er förening!

Boka våra kunniga trädgårdsrådgivare för ett besök eller föredrag till subventionerat pris. Föredragen är en mycket uppskattad föreningsförmån! Här finns mer information om föredragen och hur man bokar.