Blanchegården anno 1750, Danderyd

En av många fantastiska besöksträdgårdar på sommarmötet Foto: Victoria Marklund

Bilder från sommarmötet 2023 i Stockholm

Sommarmötet är vår traditionella trädgårdsresa som genomförts varje år sedan förbundet bildades. Med undantag för pandemiåren har vår årliga trädgårdsresa genomförts med besök i olika delar av Sverige. 18-20 augusti 2023 var det Riksförbundet Svensk Trädgårds kansli som tillsammans med Sollentuna Trädgårdsgille, Täby-Vallentuna Trädgårdsförening och Västerorts Trädgårdssällskap välkomnade till trädgårdsresa i Stockholms norra del, dit lördagens bussturer gick.

 

På fredagen bjöds det in till registrering med mingel, fördrink och grillbuffé vid Långholmens konferens och wärdshus.

Registrering till Sommarmötet vid Långholmen

Chefredaktör Christina Säll och kanslisekreterare Sanna Friberg bockar av alla deltagare.

Förbundsdirektör Inger Ekrem hälsar välkomna

Fredagens grillbuffé. Här med delar av styrelsen i trevliga samtal runt bordet.

Lördagsprogrammet bjöd på tre olika bussalternativ med fyra besöksträdgårdar vardera. Bussarna avgick från Långholmen kl.08.30. Under dagen erbjöds besök i spännande och fina trädgårdar i Sollentuna, Täby-Vallentuna och Västerort, beroende på vilken buss man hade valt. Fina guidningar av trädgårdsägarna som vänligt svarade på alla nyfikna frågor och bjöd på ett och annat frö eller stickling. Dessutom ingick det en lunchpaus, fika och förfriskningar under dagen på väl utvalda platser.

Jannecke Schulman hälsade välkommen i sin trädgård.

Bengt och Christina Lund visar runt i sin trädgård.

Familjen Hampf visar trädgård och teknisk gräsklippnings- och bevattningsutrustning

Familjen Marklund visade sin trädgård med Q-märkt 1700-tals hus.

När bussarna väl var tillbaka på Långholmen var det tid för en kort vila och sedan dags att ladda om för kvällsaktiviteter. På kvällen bjöds det sedvanligt på högtidsmiddag med utdelning av Patriotiska sällskapets trädgårdsmedaljer och lätt trädgårdsunderhållning, bl a i form av föredrag om växternas symbolik från Ulrika Flodin Furås (Koloniträdgårdsförbundets redaktör). Förbundsdirektör inger Ekrem läste en uppskattad dikt, som innehöll en rolig lek med ord. Avslutningsvis drogs ett antal glada vinnare i ett uppskattat lotteri till förmån för Odla unga odlare. Stort tack för alla bidrag. Mot slutet av kvällen överlämnades officiellt stafettpinne till Skellefteå Trädgårdssällskap som står som värdar 2024. Festligheterna avslutades framåt senkvällen.

Festligheter i Magasinet Münchenbryggeriet.

Lotter såldes till förmån för Odla unga odlare

Fotografering av medaljörer

Officiellt överlämnande av stafettpinne till representanter från Skellefteå Trädgårdssällskap som välkomnar alla till Sommarmötet 2024

På söndag samlades trädgårdslystna deltagare och erbjöds två olika trädgårdsvandringar med guide i Stockholm. Vandring i trädgårdar och koloniområden på Långholmen eller Vandring i Tantolundens koloniområden. Sommarmötet avslutades med en lätt lunch. Många nöjda deltagare tackade för sig och reste hem med många intryck och minnen av fin samvaro. Hoppas vi ses i Skellefteå nästa år!

Visningar med guide i koloniträdgårdar på söndagen. Här från Tantolunden.

Visningsrunda av koloniträdgårdar i Tantolunden och vid Långholmen.

Läs mer om sommarmötet i Hemträdgården nr 2, 2023 sid.48-51.

Ett längre reportage kommer i Hemträdgården nr 5/2023.