Tusentradgardar Logo Startbild

Tusen Trädgårdar - 30 juni 2024

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning. Under en och samma dag öppnar mängder med trädgårdsälskare över hela landet sina grindar för nyfikna gäster. Det är ett härligt sätt att lära av varandra, inspireras och öka sin kunskap. Folkbildning och odlingsglädje i symbios.

Tusen Trädgårdar

Första gången Tusen Trädgårdar hölls var 2010 och har sedan hållits vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster. För varje år har intresset för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna ökat. I år infaller Tusen Trädgårdar söndag den 30 juni.

  • Trädgårdsvisning i hela landet 30 juni kl.10-17
  • Digital föredragsserie som inspirerar hela våren
  • Sista anmälningsdag 2 juni på svensktradgard.se
  • Trädgårdsrådgivning hos Svensk Trädgård
  • Instruktionsvideos och svar på vanliga frågor via svensktradgard.se/tusen
  • Följ på sociala medier @tusentradgardar #tusenträdgårdar

Besökare

Den som vill besöka en trädgård kan någon månad innan start gå in på hemsidan och lägga upp en favoritlista med de trädgårdar som du önskar besöka. På vägen dit håller du utkik efter Tusen Trädgårdars affischer och vimplar!

Ta del av inspirerande föredrag

Under våren bjuder vi på fler inspirerande och lärorika föredrag om trädgård, odling och biologisk mångfald, tillsammans med kunniga föreläsare. Föredragsserien är ett arrangemang i samarbete med Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och trädgårdsjournalist Gunnel Carlson. Hitta alla föredrag här.

Följ oss på sociala medier

Låt dig inspireras och håll dig uppdaterad om det senaste genom att följa oss via facebookgrupp Tusen Trädgårdar och på Instagram @tusentradgardar

Fotografera i trädgården

Vi uppmanar alla att ta bilder i trädgården och lägga upp på sociala medier som Facebook och Instagram. Ange #tusenträdgårdar så hittar vi alla inlägg. Det går också bra att mejla bilder till oss på [email protected] och berätta om det egna trädgårdsbesöket.

Tänk på vett och etikett vad det gäller fotografering i trädgårdarna. Prata gärna med trädgårdsägaren om du känner dig osäker, och om du har för avsikt att publicera bilderna. Lägg inte upp närbilder på folk i trädgården utan deras medgivande. 

  1. Besökare får fritt fotografera. Om annat inte meddelas är det här underförstått då trädgården är öppen.
  2. Besökare fotograferar fritt, men måste be om lov för att få publicera bilderna i t ex sociala medier mm. 

Syftet med Tusen Trädgårdar

Syftet med Tusen Trädgårdar är att alla vi som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst. Folkbildning och odlingsglädje i fin symbios.

Vem kan vara med och visa sin trädgård?

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man håller öppet under en och samma dag, den 30 juni mellan kl.10-17. Sen förutsätter vi att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sin trädgård så klart. Här finns instruktioner för hur du registrerar din trädgård

Du kan exempelvis registrera en privat trädgård, kolonilott, skolträdgård eller en offentlig trädgård (även de som tar inträde) – alla är välkomna att delta! Är du sugen på att visa din trädgård? Läs mer här.


Samarbetspartners Tusen Trädgårdar 2024

Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med de tre huvudarrangörerna trädgårdsjournalist Gunnel Carlson, Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet, i samarbete med Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) och Rikare trädgård.