TuT enkelriktat 900

Foto: Gunnel Carlson

Tips för dig som förbereder att öppna din trädgård

Ta del av flera kloka råd och erfarenheter från andra inför en lyckad trädgårdsvisning under Tusen Trädgårdar. Tips som underlättar för dig och andra som gör besöket bättre för dina gäster. Har du egna tips får du gärna dela med dig genom att maila till oss.

Är du orolig för att inte hinna fixa en hörna eller ett projekt, ska du inte stressa sönder dig. Tusen Trädgårdar handlar inte om att visa upp perfekta trädgårdar, utan att dela med sig av sin trädgårdsglädje. Kanske kan våra trädgårdsrådgivare ge dig råd om åtgärder som gör skillnad. Alla besökare är ute efter olika upplevelser. Vissa besökare är ute efter att se en vacker miljö. Någon vill se växtsamlingar. Andra är nyfikna på köksväxtodling eller smarta lösningar. Glöm inte visa upp om du har hållbara lösningar för klimatet och ekologisk odling. I år trycker vi på Svensk Trädgård extra mycket på självhushållning - berätta gärna om ni satsat på att vara självförsörjande på någon gröda, snittblommor eller något annat.

Har du egna tips får du gärna dela med dig av dem genom att maila till [email protected].

Så här göra du din visning under Tusen Trädgårdar ännu bättre:

 1. Delta i Studiefrämjandets informationsträffar. Som ny deltagare blir du inbjuden till en informationsträff, medan erfarna deltagare får en uppdaterad film att ta del av. 

 2. Ta del av våra digitala föredrag, för att få inspiration, kunskaps, hjälp och bli peppad.

 3. Uppdatera din trädgårdssida med aktuell information och flera fina bilder. Byt ut små, suddiga och felvända bilder från gamla hemsidan.

 4. Var generös med din beskrivning av trädgården. Då vet besökarna vad de kan förvänta sig. Lyft fram sånt som är unikt och spännande, samt sånt du är stolt över. Ansvarar du för registreringen av en stor publik trädgård/park, glöm inte att ange om ni tar inträde denna dag.

 5. Lägg till information om p-platser och även hur man åker kollektivt till dig. Säljer du något, hur betalar man, kan man ta med hunden, serverar ni fika?

 6. Kontakta våra trädgårdsrådgivare om du har frågor kring din trädgård och skötsel av dina växter.

 7. Har du en smart hållbarhetslösning eller odlar något för självhushållning i din trädgård? Sätt gärna upp en skylt eller instruktion hur du gjort. Lägg i plastficka om det finns risk för dåligt väder.

 8. Ta kontakt med fler trädgårdsägare i närområdet som öppnar upp under dagen. Peppa varandra inför dagen. Fira tillsammans efter!

 9. Tipsa lokaltidningen, turistbyrån och den lokala trädgårdsföreningen om Tusen Trädgårdar. Printa ut och sätt upp affischer i exempelvis mataffären och på biblioteket.

 10. Ta bilder i trädgården och lägga upp på sociala medier som Facebook och Instagram. Ange #tusenträdgårdar så hittar andra era inlägg. Dela vidare våra inlägg om eventet och länka till vår information om Tusen Trädgårdar.

 11. Skylta upp ordentligt i närområdet så att besökarna hittar rätt, och markera parkeringsplatser tydligt.

 12. Skriv etiketter och sätt på de växter som är särskilt fina under dagen. Då slipper du säga namnen hundra gånger. Gärna både svenska och vetenskapliga namn om du kan.

 13. Låt barn eller barnbarn tjäna en slant genom att sälja saft och bullar. Låt vatten i kanna och glas stå framme för törstiga besökare, speciellt om det är varmt. Glöm inte sätta ut extra stolar, för vila.

 14. Kruka upp småplantor, sticklingar och gör fröpåsar, som blir ett fint minne från din trädgård. Passa på att sortera ut trädgårdsböcker, tidningar, redskap och annat du inte behöver. Någon annan blir glad om du skänker/säljer dem.

 15. Vi blir tacksamma om du vill stödja oss i vårt fortsatta arbete att främja odling och trädgårdskultur, samt arrangera Tusen Trädgårdar genom att uppmana besökarna till att skänka någon tia som gåva till Riksförbundet Svensk Trädgård och gärna informera om möjligheten att bli medlem hos oss. Det går bra att kontakta någon av våra lokalföreningar för samarbete i trädgården - de kan värva medlemmar och ge trädgårdsråd.

 16. Fundera på om du vill låta besökarna använda en toalett. Upplys gärna om det på din sida under övrigt, och på en lapp vid entrén.

 17. Var glad och njut av dagen!

Samarbetspartners och sponsorer Tusen Trädgårdar 2024

Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson,
Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna,
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Rikare trädgård och Impecta Fröhandel.