46 bilder
Visa alla bilder

”Från granvägg till magnolialund”på Östra Lagnö, Ljusterö

Adress: Insjövägen 5, 184 95 Ljusterö

Det här är mitt livs projekt som påböjades september 2005 - att förvandla en vägg av granar till en träd/magnolialund. Tomten som är på 3 000 kvm, ligger i Stockholms mellersta skärgård och ursprungligen har marken till mestadels bestått av berg, sten och morän. Som kronan på verket var den fylld med hoppackade slaniga granar, lite tall och ett fåtal lika slaniga björkar. Succesivt har de flesta (alla 250 st sånär som på en ek och ett rönnbär) fällts och stubb har grävts upp för att ersättas med fin-träd, såsom jag uppfattar det.
Efter min första och hittills enda visning 2016 blev det inte riktigt som planerat... två av tre inplantat/burar i min rygg och nacke gick sönder och sedan våren 2017 fram tills i december 2021 har jag genomgått 7 stycken operationer för att bli så bra som det går.
Det har såklart fått konsekvenser - trots god hjälp från min man så har jag fått välja/prioritera. Så träden går före rabatter, som succesivt minskas ner.
Dammen är "typ" klar och det har med goda grannens hjälp skapats ytterligare en damm - lite vidare lite grundare, men självklart i sten på berg.
Mycket är återvinning och kulturarv, dvs delade plantor mellan vänner, frösådda godingar, sticklingar och ”frukten” av räddningsinsatser när koloniområden ska rivas. Kompostering av matavfall och vårt eget producerade avfall efter mat och dryck är fortsatt i fokus/på tapeten som en naturlig del av kretsloppet härute :)

Räddningsinsatsen som genomfördes 2015 då vi monterade ner fönster från min gammelfarfars numer kollapsade missionshus i Österbotten har äntligen kommit några steg framåt så nu är bygget av växthuset äntligen på gång <3!! kärt barn har många namn men för det mesta kallar vi henne för lilla Kensington. Haft lyckan att träffa kunniga hantverkare/mästare som är lika orädda som jag - så nu håller vi på att "hälla ut" min ritning i verkligt 3D format. Det mesta av murning/gjutning är klart och planen är att väggar och tak ska börja monteras/byggas upp nu i vår.

Nu önskar jag oss ett liv som vi verkligen vet att vi inte kan ta för givet med allt som har hänt och händer i vår värld. Att vi kan ses i våra trädgårdar igen och dela den glädje som klorofyllen ger, värdefullt och viktigt för själen.
Varmt välkomna till mitt (förmodligen för alltid) ofärdiga och älskade projekt i juli 2022 ¤¤¤!

hälsar

Anette

Landskap
Uppland
Zon / Odlingsläge
3
Specialitet
Exotiska träd
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Roslagsvägen 276 från Åkersberga el Norrtälje. Ta av Grönborgsvägen till bilfärjan Östanå-Ljusterö. Efter 2,4 km, vä Mellansjöv efter 2.3 km vä Lagnöv,.efter 8,8 km, grusväg fortsätt Lagnöv 1,4 km, hö Ramsdalsv 500 m, vä Insjöv sista huset vä sida.

”Från granvägg till magnolialund”på Östra Lagnö, Ljusterö - Insjövägen 5, 184 95 Ljusterö
Visa i Google maps

Fakta

  • Öppettider: enligt ök - initialt "bara" på visningsdagen 2022
  • Kontakt: 070-344 11 86
  • Fika erbjuds: Ja
  • Guidad visning: Ja