15 bilder
Visa alla bilder

Iris Trädgård i Gammelsträng, Norrbo

Adress: Gammelsträng 112, 824 67 Norrbo
Webbplats: https://linolo.se/iris/iris-tradgard

Stor trädgårdstomt i lantlig miljö med skogen inpå knutarna. I huvudsak perennrabatter med färgteman men också odling av nyttoväxter för både kropp och själ och trädgårdens mindre invånare.

Fastigheten köptes 2002 och har utökats från två rabatter och litet hallonsnår och några bärbuskar till vad den är idag. Här finns en blå trädgård, en rosa, en vit, en lila, en svart, en röd, en orange och en gul. Men också en fjällrabatt, en skuggrabatt, en pionrabatt, en rosenrabatt och en lökrabatt.

Här finns också äppelträd, vinbärsbuskar (röd, svart, vit och grön), krusbär, hallon, plommonträd, körsbärsträd, fläderbuskar (träd) och naturliga smultronbestånd. Och massor med rönnbär, lingon och blåbär, som också kan skördas.

I övrigt odlas här tomater, gurka, sallad och paprika i växthus och potatis, morötter, lök, dill, persilja, sallad m.m. får trängas i odlingsbäddarna. Vindruvor och sparris har fått en egen plats bredvid växthuset.

Här finns även ett eget litet woodland i experimentsyfte. Liten vattenspegling med solcellsfontän och ett antal fågelbad såklart. Detta varvas med prydnadsbuskar och träd. Den stenbundna marken tillåter många stenpartier, stenkanter och stenmurar runt om i trädgården. Ibland kompletterar jag med ett-åriga växter, men de är sällsynta i trädgården.

Utmaningen är att skapa en trädgård som kan överraska under alla årstider. Och att alla blommor håller sig i den färgrabatt som den tillhör, vilket har varit den största utmaningen av alla.

Nöjet är att njuta av det vackra, slippa åka till ett gym för att träna kroppen, dela och få plantor av nära och kära och få glada tillrop av passerande och besökare.

Landskap
Hälsingland
Zon / Odlingsläge
4
Specialitet
Perenner
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Åk Norrbovägen 745 till Hålsjö. Sväng österut vid skylt Gammelsträng 3. Åk ca 2 km tills du kommer till en granhäck på höger sida, sväng vänster (norrut) in på liten grusväg. Sista huset på höger sida, ett rött litet timmerhus och ett dubbelgarage.

Vi arrangemang, följ skyltar om parkering.

Vid fd Frimodigs bageri, Gammelsträng 102, finns byns tillitsbutik. Här finns produkter från Iris Goda, bl.a. saft, sylt och marmelader. Även hantverk från andra producenter i Norrbo.

Övrigt:
Gratis entré och guidning vid öppen trädgård.
Övrig tid: 500 kr/tillfälle för privatpersoner, 1 000 kr/tillfälle för grupp (fler än 10 st).

Tips: Passa även på att besöka Måjens Trädgård, ca 500 m österut, som också har öppen trädgård. https://svensktradgard.se/besokstradgardar/skogstradgard-och-smaskalig-sjalvforsorjningstradgard-i-gammelstrang/

 • 1
Iris Trädgård i Gammelsträng, Norrbo - Gammelsträng 112, 824 67 Norrbo
Visa i Google maps

Fakta

 • Öppettider: Onsdag 22 maj kl. 10-15 samt 18-20. Biologiska mångfaldens Dag. Söndag 30 juni kl. 10-17. Tusen trädgårdar. Alla dagar dygnet runt maj-september "Plantloppis". Övriga tider; ring före!
 • Kontakt: 0730-463302
 • Fika erbjuds:

  Hembakat fika till försäljning under öppen trädgård 22 maj och 30 juni.

 • Försäljning av växter:

  Under Biologiska Mångfaldens Dag erbjuds aktiviteter såsom guidade visningar med fokus på hållbarhet och självhushållning, bingo, tipsrunda, enklare trädgårdscafé. På kvällen inspirationsföreläsning med mikrobiolog Niklas Olsson i samarbete med Studiefrämjandet Hudiksvall. Även försäljning av Iris Goda såsom sylt, saft, marmelader etc.

  Under Tusen trädgårdar erbjuds guidade visningar och enklare trädgårdscafé samt försäljning av Iris Goda (se ovan).

  Plantor och sticklingar finns i plantloppisen (öppet dygnet runt under maj-september). Swishbetalning till 0730463302.

 • Guidad visning: Ja