26 bilder
Visa alla bilder

Hundra år med Rostorps trädgårdar, Malmö

Adress: Rostorp, Kirseberg Malmö

Området Rostorp är ett egnahemsområde från 20-talet. I år fyller föreningen Rostorps Egna Hem hundra år. Detta firas bland annat med att vi ger ut en bok om Rostorps trädgårdar. Åtta av Rostorps 174 trädgårdar kommer att vara öppna den 3 juli

Beijersparkgatan 28, Sandra & Andrik Mols.

I denna trädgård finns plats för lek, odling och ett hav av ätbara och blommande växter.

Detta är en trädgård som lyfter fram den biologiska mångfalden. Här finns en damm, igelkottsbo, perennrabatter, fruktträd, buskar, flera köksträdgårdar, dolda och mysiga trädgårdsrum.

 

Värnanäsgatan 2, Hanna Fagerlund & Oscar Hansson

I denna trädgård står nyttoodlingen i centrum. Med ett kvittenträd som mittpunkt är köksträdgården anlagd utifrån klosterträdgårdens formspråk, med fyra planteringsytor runtom. Mitt bland odlingsbäddar, portaler och spaljéer, sticker barnens lekhus upp som ett utsiktstorn.

 

Värnanäsgatan 3, Karin Sellberg & Skotte Mårtensson

När vi kommer in i trädgården möts vi av ett stort och vackert päronträd placerat mitt på gräsmattan. Trädgården är planerad utifrån detta träd med olika sittplatser. 

Längs gräsmattan finns perennrabatter, dahlior och vackra buxbomklot. Längst ner i trädgården finns ett litet lusthus med näckrosdamm.

 

 

Värnanäsgatan 7, Anne & Håkan Kvarnmark.

I denna trädgård finns en vacker Monet-bro med bäck och damm, 6 bisamhälle och ett vackert nergrävt växthus av trä. Hela trädgårdstomten ramas in av en blomsterprakt med höga solrosor, jätteverbena, höstanemoner och fruktträd.

 

Värnanäsgatan 23, Inger & Kent Skoog.

När vi träder in i trädgården möts vi av ett lummigt paradis fyllt med olika växter, fruktträd, gångar, pergola och växthus. Överallt i trädgården syns spår av Kent & Ingers konstnärliga intresse. Trädgården har kvar mycket av sin grundstruktur som den en gång hade på 1920-talet.

 

Åkerögatan 38, Birgitta & Mats Weidmar

Trädgårdsdesignern Jeanna Löwenhielm har hjälpt fam. Weidmar att förverkliga deras drömmar om en pool och ett växthus, som de byggde 2020. I trädgården fanns en stor och ståtlig hängask och fina äppleträd som de behöll, annat är nytt i trädgården. Runt poolen har de planterat vinbär, hallon och jordgubbar för barnen att plocka.

 

Åkerögatan 32, Per & Britt-Louise Håkansson

Bakom grinden till trädgården möts vi av en pergola som leder vidare in i åtta olika trädgårdsrum. Trädgården har utformats av trädgårdsarkitekt Heidi Palmgren. I trädgården finns vattenspeglingar, springvatten, meditationsrum och matplatser och en vackert utformad köksträdgård. 

 

Stenkyrkegatan 6, Kerstin Ljung.

Trädgården är en mindre botanisk trädgård. Här finns hundratals olika perenner, buskar och träd. I trädgården finns många exotiska växter såsom svart mullbär, körsbärsbenved, japanskt gaffelolvon, pärlbuske, bornholmsfikon och katsura. I trädgårdens sydöstra hörn finns ett nytt litet lusthus.

 

Landskap
Skåne
Zon / Odlingsläge
1
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Ligger i stadsdelen Kirseberg och i
området Rostorp. Trädgårdarna finna på Beijersparkgatan 28, Värnanäsgatan 2, 3, 7 och 23, Åkerögatan 32 o 38 och Stenkyrkegatan 6.
I Beijerspark finns ett Café där man kan fika.
Parkering är möjlig utmed Beijersparkgatan och Kronetorpsgatan.

Övrigt:
Parkering längs Beijersparkgatan och Kronetorpsgatan. Det finns möjlighet att fika i Beijersparks Café.

  • 1
Hundra år med Rostorps trädgårdar, Malmö - Rostorp, Kirseberg Malmö
Visa i Google maps

Fakta

  • Tusen Trädgårdar 2022: Ja
  • Öppettider: 10.00 - 17.00
  • Kontakt: 0739430248
  • Fika erbjuds: Ja
  • Hundar välkomna: Ja
  • Guidad visning: Ja