Hej Prunus mume – och hej Kina!

I dag hände det – Prunus mume har slagit ut!
Den japanska aprikosen som visar vårens ankomst i Kina, Japan, Taiwan – och i Arlöv.

Jag trodde nästan den var död och i fjol skrev jag så här på bloggen:

”Vinter efter vinter har det övervintrat i mitt orangeri och blommat just i februari. Helt ensam förstås, inte en enda pollinerande sak har hittat ut dit så här års. Jag har penslat och stått i men aldrig fått några aprikoser, men trädet har varit fint ändå. I år fick det stå kvar ute och i januari började det så smått skifta i rosarött i knopparna. Ja, ni förstår precis. I förra veckan kom vintern till Arlöv och nu har vi haft en vecka med 2-5 minusgrader så det är nog god natt till Prunus mume.”

Inte godnatt men godmorgon. Så härligt att se det lilla fina trädet bära massor med knopp inne i orangeriet  idag. Och en liten utslagen blomma!

Men ännu häftigare är förstås att få ses Prunus mume på riktigt. I verkligheten. I Kina.

Visst vore det nåt?
Så följ med mig till Kina den 6 april så kanske det blir verklighet.

Kolla resan här:

https://www.kinaresor.se/resor/kina/med-tradgardsexperten-gunnel-carlsson-till-kina/

än finns det chans att hänga på. Och då får också botaniska trädgården i Kina, blommande pioner och de världsarvsmärkta trädgårdarna i Suzhou besök. Bland annat. Det kommer att bli så häftigt.

Tills det är dags att packa väskan går jag ut och kollar in mitt eget lilla träd och drömmer om kinesiska trädgårdar fyllda med körsbärs-, plommon- och aprikosblom!IMG_0912