I trädgårdens kinesiska rum

Kina är:
mycket människor, många bilar och dålig luft – men Kina är också Suzhou och de vackraste trädgårdar man kan tänka sig.

Suzhou har en lång trädgårdstradition av privata trädgårdar. I staden som Marco Polo gav namnet Kinas Venedig redan på 1100-talet har människor genom århundraden skapat sina privata gröna rum. Fria från insyn, med murar och dammar fyllda med lotusblommor.

Sedan 1955 ägs de nu av den kinesiska staten och bevaras. Till exempel är det förbjudet att bygga för och skymma en s.k. lånad utsikt. Om det står ett torn på långt avstånd från trädgården men som upplevs som om den är inne i trädgården när man ser den så får man inte skymma utsikten. Bra där!

IMG_1267

Det här tornet står ett par kilometer utanför den kinesiska trädgården.

IMG_1294

Efter 5 timmar på höghastighetståget från Luoyang kom jag och Kinaresor-gruppen fram till Suzhou i går kväll.  Och redan när vi rullade in våra resväskor på Garden (!) hotel kändes det – den här staden är annorlunda. Grönare, mildare, mjukare.

I Suzhou finns flera världsarvsmärkta trädgårdar och vi hann besöka två av dem, samma som vi filmade med Gröna rum 2005.

Första stoppet i dag var Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård. En trädgård med paviljonger och vatten, zick-zack-broar och speglingar, blommans pioner och vackra träd. Allt i balans och harmoni, precis som en kinesisk trädgård ska vara. Yin och Yang.

IMG_1271

Tyvärr alldeles för mycket folk!
I en trädgård i detta landet ska man bara var. Sitta. Tänka. Fundera. Det är liksom hela idén med en kinesisk trädgård. Den byggs för att vi ska kunna njuta av den. Men det var svårt idag när hundratals andra människor tryckte på. Särskilt när hälften bar paraply.

IMG_1278
Fast vi, de enda européerna i trädgården (möjligen fanns där några fransmän), såg ändå skönheten.

I Nätmästarens trädgård var vi i stället nästan helt ensamma – och där kunde vi ta till oss filosofin och tanken med en trädgård:

att sitta i timmar att titta på fiskarna, att försjunka i bergens skönhet och njuta av fågelsång och molndimmor.

IMG_1311

En del av bilden av Nätmästarens trädgård.

IMG_1315

Månporten drar dig in i trädgården.

IMG_1326

Lånad utsikt med ram.

IMG_1346

Ingen trängsel hos Nätmästaren.

I kväll har molnen verkligen tätnat och Shanghai välkomnade oss med ösregn och fruktansvärt mycket bilar. Hur det här landet ska överleva bilismen det undrar jag….

I morgon är sista dagen i landet. Ja men vi tar väl en trädgård till då!