Kastanjerna har slagit ut i Berlin

Det här med att bo i Malmö har många fördelar. Till exempel att man är väldigt nära kontinenten. Det betyder bland annat att man kan uppleva våren två gånger. Minst.

I år har jag sett nyutslagen vår först i Kina, sedan i Amsterdam och nu i helgen i Berlin.

Kastanjerna blommar! Det är nästan det vackraste som finns. De där höga spirorna som står som stadiga kandelabrar i ett ljusgrönt bladverk. Så vackert.

Jag och Claes tillbringade helgen i Berlin tillsammans med våra vänner Ingrid och Peter (eftersom de bor i Stockholm fick de flyga, vi körde bil).

ingridap

Vi hyrde cyklar och trampade runt i försommarvärme, ljusgrönska, sjungande koltrastar, kvittrande näktergalar mitt i staden och bara njöt. När man jobbat mycket behövs det sådana dagar när man bara tar in. Andas djupa andetag och öppnar alla sinnen. Så avkopplande.

Och så alla dessa kastanjer. Vita, ståtliga, imponerande och fortfarande vid liv trots blödarsjuka och annat elände.

Dessutom såg vi en gulblommande art i Charlottenberg och jag blev inte riktigt klok på arten. Men, den dök upp i dag när vi avslutade helgen i Berlins botaniska. Aesculus glabra – riktiga kastanjeblad fast blanka och en gul blomma med röd mitt. Jätteträd dessutom.

glabra2

I botaniska hade oxå magnifika Magnolia hypoleuca öppnat sina första jätteblommor.

magn

Königliche Gartenakademie som ligger precis intill botaniska är nog en av de snyggaste plantskolor jag vet och där handlade jag en Metasequoia i dvärgform och en Pomsai, dvs ett bonsaiklippt äppelträd. Pomsaien kan ni se i Gokväll nästa tisdag.

Sist men inte minst, när man kör bil är det självklart att stanna på Grönfingers i Rostock. Och i år hände det. Jag blev ägare till en germansk mispel, Mespilus germanica, ”dogass” på engelska för att frukten ser ut så när den mognar. Full av knoppar är den redan så snart blommar den i Arlöv.

mesp

Nu ska jag bara hinna plantera också. Gillar verkligen den tyska devisen ”Jetzt ist Pflanzzeit”.

mesp2