Stackars alla trädgårdsmästare!

Skitväder – det går faktisk inte att kalla det något annat. Det blåser i sidled i Skåne idag, det snöar och temperaturen ligger på nollan.

Jag hatar det här vädret och lider med alla som ska fira påsk i sommarstugor och husvagnar.

Men mest lider jag med trädgårdsmästarna. Vi andra klarar oss nog. Det räcker ju med att gnälla lite så känns det genast bättre. Och inget kan vi göra åt vädret.

Men trädgårdsmästarna. De som står där nu med växthusen fulla av penséer och ranunkler och vårlökar – blommor som vi ska köpa och ställa ut på trappan för att välkomna våren.

(På bilden står min mamma med sin lillasyster på axlarna utanför morfars växthus i Harplinge. Därinne odlades krysantemum och orkidéer.)

Jag får alltid lite ont i magen när påsken är sen och kall. Det påminner mig om när jag var barn på plantskolan i Blekinge. Om påsken var tidig och varm då gick affärerna lysande. Parkeringsplatsen fylldes med förväntansfulla kunder och kassan fylldes på. Men om påsken var sen och kall då var det inte kul. Veckopengen brann inne och humöret var inte det bästa i familjen.

I år är påsken tidig men våren sen och det känns så himla trist. Jag tänker i alla fall köpa penséer och minipåskliljor. Stödköpa för trädgårdsmästarnas skull. Om vi inte har kvar våra svenska odlare då hamnar vi i händerna på andra intressen, mycket svårare att påverka med vilken kvalité vi vill ha.

Så stödköp för din egen skull.

Och GLAD PÅSK  – trots allt….

IMG_1609