Tack Bankeryd och Ånge, Bromölla och Åmål, Bräkne-Hoby och Gävle m.fl m.fl

Mitt liv är som På Spåret. Vart är jag på väg?

2018 började i Skanör i januari och slutade i Bankeryd i november. I februari fick jag chansen att peppa Olofström att fortsätta hålla den gröna fanan högt. I Ånge veckan efter var det så mycket snö att jag inte trodde tåget skulle komma fram mellan vallarna. I Urshult var jag innan äppleträden slog ut (men deras äpplehistoria blev ett reportage i tidningen Hemträdgården nu i höst). Tranås, Svenljunga, Bromölla, Harplinge, Glanshammar, Gävle, Varberg, Eslöv, Göteborg, Jämjö – jag hittar i det här landet nu.

Och förutom alla fantastiska trädgårdsföreningar har det varit studieförbunden, författaraftnar, kulturkvällar, mässor och trädgårdsresor både här hemma och utomlands.

Och Bok- och biblioteksmässan i Göteborgs så klart där man får lära sig mycket nytt, till exempel av Lisbeth Flising (på bilden, foto: Inge Hedin!).

Resväskan har varit packad många gånger i år. Vågar inte räkna resdagarna….

För första gången fick jag vara med på Berättarfestivalen i Ljungby och låta trädgårdslivet bli en historia värd att berättas. Det var spännande. På Hovdala slott utanför Hässleholm fördjupade vi oss i tulpanens historia och i Mariestad fick jag den stora äran att berätta om trädgårdsmästarlivet under andra halvan av 1900-talet för framtidens trädgårdsmästare på DaCapos utbildning.

Jag har fått intervjua kolonister som John Taylor och Torun Jorde,  legendarer som trädgårdsarkitekten Heidi Palmgren, lagat mat med Hannu Sarenström på Vår trädgårdmässan i Malmö och luktat på rosor med Christina Högardh-Ihr.

Kollat in snödroppar en masse i London, fallit i trans över pioner i Kina, plockat mandariner i Kroatien, åkt båt på holländska kanaler och njutit av Chelsea Flower Show.

Tysk teve kom hit i somras och gjorde 30 minuter om svensk trädgård och så Gokväll i Umeå ett antal gånger. Alltid lika kul!

Tusen Trädgårdar den 1 juli blev precis så kul som vi hoppades. 150.000 människor cirka åkt ut och tittade på tusen öppna trädgårdar den dagen. Och vädret bara strålade över oss. Just den dagen fick jag vara hemma i min egen trädgård!

Så hur blir 2019? Jo resväskan kommer att behöva packas många gånger till och jag ser fram emot nya spännande gröna resmål och nya möten med människor som liksom jag gillar växter och växters historia. Var kommer de ifrån? Vem tog dem till våra trädgårdar? Och hur vill de ha det hos oss?

Vill ni hänga med mig på en resa eller komma och lyssna någonstans i Sverige så hittar ni mitt liv 2019 under fliken Gunnels blogg/ Kalendarium här på www.tradgardssverige.org

Kalendarium

Och till sist – tack till alla er i svenska trädgårdsföreningar som ser till att trädgården och intresset för den hålls vid liv!

IMG_3056

Peter Bengtsson i Ysby – entusiasten som gärna visar sin trädgård för oss.

40565EC3-C02E-404C-ADE9-61B5613514CD

Har fått hänga med Beppe i Gokväll flera gånger.

IMG_4474

Egenhändigt plockade mandariner från Neretvadeltat i Kroatien.

IMG_3855

Tysk teve var här.

tut18

Tack Inger på Riksförbundet Svensk trädgård och Lisa på Studiefrämjandet för allt jobb ni lade ner på TuT 2018.

IMG_2193

Hemgatan redo för Tusen trädgårdar.

IMG_2421

Chelsea flower show, som alltid en av årets höjdpunkter.

IMG_1583

Hortus Bulborum i Limmen, här blommar tulpanens historia.

IMG_1079

Pionextas i Luoyang. Dit åker vi igen i april med Kinaresor. Du följer väl med?

IMG_1294

I Kina är trädgården en plats för stillhet, eftertanke, meditation och vila – något att ta efter.