Tulpaner, tulpaner, tulpaner – och så en och annan annan lök

På resa igen och en underbar dag i tulpanens förlovade land – Holland.

Vi åker båt genom Holland och just i dag stod Hortus Bulborum på programmet. Det där är en av mina favoritträdgårdar i Europa.

Om man ska till Holland och kolla på tulpaner så åker man förstås till Keukenhof, men om man vill ha en lite lugnare försmak så tar man Limmen och Hortus Bulborum först.

Limmen ligger bara några mil nordväst om Amsterdam och är ett litet samhälle med förtjusande små trädgårdar.

Och just vid kyrkan i Limmen stannar man upp och tar in en skatt!

IMG_1618IMG_1619IMG_1620

Här växer ett levande lökmuseum som skapades för 90 år sedan av en lärare, Pieter Boschmann, som var orolig för att de gamla sorterna av tulpaner och narcisser skulle dö ut när det hela tiden kom nya sorter. Så han började plantera vid skolan och så småningom växte samlingen till en stor levande genbank som i dag är planterad vid kyrkan i Limmen.

Utan hans kamp hade många gamla sorter gått förlorade. Nu sköts Hortus Bulborum av pensionerade lökförsäljare som vårdar de gamla lökarna som sina egna barn. Just i dag gick John runt med spruta för att bekämpa det virus som angriper tulpaner och förändrar utseendet på blomman. Jag vågade inte fråga vad han hade i sprutan…men man vill naturligtvis inte att viruset ska angripa de gamla sorterna för då försvinner ju det unika.

I solen i dag lyste i alla fall platsen som guld – Duc van Tol från 1595 lyste i kapp med kejsarkronor, Fritillaria imperialis och narcisser och även hyacinterna var på ett strålande humör.

IMG_1602 IMG_1563

Till och med komposten strålade!

IMG_1612

I morgon kollar vi in blomstermarknaden i Alsmeer där världens alla skördade blommor samlas innan de säljs på auktion ut till handlare i Europa och sedan tar vi oss an Keukenhof. Där lär vi inte vara ensamma!

IMG_1583