En titt in i ett grönt paradis

Vi är nog många som stått utanför en port och undrat vad som finns innanför. Eller nyfiket kikat i bakom ett plank och velat se mer.

I går fick jag chansen.

Min barndomsstad Karlshamn är en ganska välbevarad småstad med fina miljöer i centrum.

I kvarteren runt Lotsgatan ligger Alice Tegnérs barndomshem. Ett vackert trähus. Intill Hotell Hoppet där utvandrare sov sin sista natt i Sverige.

Här finns fina gårdar. Bakom plank.

Men i går fick jag chansen att öppna en av portarna och komma in i – ett paradis.

En stor trädgård till ett vackert trähus med fina fönster. Dignande  päronträd och ett stort körsbärsträd skapar rum och plank avskildhet och ro.

Ingrid som bor här har hittills skött trädgården men nu har hennes dotter Åsa tagit över. Och hon är en klok och kunnig trädgårdsmänniska som ska se till att trädgården bevaras och blir ändå finare. Åsa som dessutom har en egen trädgård i Lund åker upp så ofta hon kan. Ofta med växter från den egna trädgården i väskan. I trädgården i Karlshamn är hon särskilt noga med vad som ska tillföras. Ingen bambu, inget modernt. Som mest funderar hon just nu på ett nytt träd till ett av hörnen. Mullbär? Äkta kvitten? Prydnadskörsbär? Man får se. Det är inte bråttom.

Kullerstenarna ligger kvar, rabatterna vårdas, den gigantiska phloxrabatten har fått en fin kant och nya passande växter kommer till.

Just så här drömmer man om att det ska se ut när man får öppnar en port. Ett trädgårdsrum med mycket blommor, träd, sittplatser. Vårdad med kärlek. Då och nu. Och sedan.

Tack Ingrid och Åsa för att vi fick ta en titt in i ert vackra gröna rum!