Jag tog en ’Tango’

Jag gillar pelargoner!
Numera behöver man inte ens skämmas över det…

Pelargonen är en fantastisk växt. Den har sina rötter i Sydafrika men har anpassat sig så bra till våra svenska hem att den nästan känns inhemsk.
Alla har ett förhållande till en pelargon. På mormors veranda, under en semester i Frankrike eller på en balkong överfull med pelargoner.

Mitt starkaste minne är de vilda pelargonerna i Sydafrika, pelargonens hemland. Där växer de som ogräs. Längs vägkanter och på ängar står de och lyser med sina klara rosa blommor. Höga och ståtliga. Inte konstigt att 1600-talets växtjägare, bland dem svenske Carl Peter Thunberg, blev betagna och ville ha dem med sig hem till Europa.
Hit kom de och nu finns det hur många som helst. Varje år kommer det nya sorter eftersom det är så lätt att göra nya korsningar. De flesta ser långt ifrån ut som den sydafrikanska vildpelargonen.

Och varje år presenteras Årets Pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Så oxå i år trots att mässan är inställd. Årets pelargon heter ’Tango’ och är ”Deep Rose With Eye” enligt presentationen.
’Tango’ är en zonalpelargon, den klassiska och med riktigt starkt lysande blommor.
Dessutom lär den vara förtjust i att stå utomhus, den tål till och med att det regnar på den och lär inte heller ta skada av blåst. Robust låter det som.

Då tänker jag att den blir särskilt snygg att ha i ampel. Jag har planterat tre stycken tillsammans. Nu får de först hänga i ett uppvärmt orangeri men så småningom kommer de att få komma ut och lysa upp min trädgård. Jag tänker att jag ska hänga ampeln i ett äppleträd så får de ta över blomningen när äppelträdet blommat över!

Tänk på att pelargoner är suckulenter, d.v.s de samlar vatten i sina stammar så övervattna inte. Däremot gillar de näring, då förblir de starka och friska.

Juryn som utsett Årets pelargon har bestått av Jonas Samuelsson från LRF Trädgård, Klaus Thingholm Syngenta, Lotta Ahlvar trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.