På tur i det vackraste

Blekinge. Mitt barndoms landskap och mitt sommarparadis.

Vi brukar inte vara så många här. Det ligger lite off, många kör förbi på väg till Öland. Det är helt ok. Man slipper trängas.

Men nu. Jösses vad folk överallt. Och det känns jättebra att så många upptäcker ”våra” ställen.

Ingen trängsel alls, vi har blivit ett klokt och omtänksamt folk. Nästan lika artiga som britterna som aldrig knuffas och säger sorry så fort de ens nuddar någon annan.

Vi håller till och med upp dörrarna för varandra, med armbågen, och låter flera passera lugnt och fint.

Tänk att det ska behövas en pandemi för att vi ska hyfsa till oss.

Hur som helst.

Från vår sommarstuga i Elleholm gjorde vi en utflykt i Blekinge till några av våra favoritställen. Det finns fler. Lustigt nog ligger alla som vi åkte till i går i Ronneby kommun.


Fast Hoby kulle, är på gränsen, tillhör nästan Karlshamn.

Liten vacker mangårdsbyggnad med rosor, lindar och kryddträdgård. Och ett stoooort växthus för den som vill fika.


Eller fynda i antikaffären.

Äggaboden i Gärestad by är så mycket mer än en äggabod. Miljön är idyllisk fast levande. Som en liten gammal by med grusplan, trästaket, röda hus och stenmurar. Som då fast nu.

Glass! Måste man ha. Inte bara på utflykt..

På Björketorps gård hos glassmakare Per Brunberg finns alla sorter man vill ha. Och några till. Så mycket glass har han fått göra i sommar att Blekinges ägg inte räcker till. Nu måste Ölands hönor oxå bidra.

Och så pärlan på turen. Demånes värld i Edestad. Går inte att beskriva. Som en drömvärld med sagoväsen och djur, mystik och natur. Konst och levande väsen. Alla borde åka hit. Fast inte samtidigt så klart.

Vår dag avslutade med fika hos vännerna på Gö och så vackraste vägen hem: Saxemara, Dragsnäs, Kulleryd, Matvik, Vettekulla, Kollevik, Vekerum och Elleholm. Tog 1,20 mot E22:ans 39 min men vackrare än vackert. Det är Blekinge det.

En perfekt dag hade avslutats med ett bad men då var det för blött för oss.