Resa med mig fina (eller kanske just du Stina) – på piontur till KIna

Nu, precis nu är det tid att drömma. Om blommande trädpioner och doftande växthus fyllda med spännande nya sorter av trädpioner. Pioner som kan komma till oss i framtiden.

I april åker jag till Kina med kinaresor.se. Du kan följa med!

 

Vi har gjort den här resan två gånger tidigare och den är verkligen fantastisk.

I april blommar tusentals pioner i Luoyang, Kinas pionhuvudstad. Vi vandrar runt i jättelika parker med en helt bedövande blomning. Och när chefsträdgårdsmästaren tar emot och berättar om deras arbete med att ta fram helt nya sorter blir man helt häpen över det enorma arbete som läggs. Dessutom brukar vi få en hel påse med pionfröer med hem. Att testa i den svenska jorden. Jag väntar ivrigt på att mina fröer ska visa sig. Kanske kommer det en helt unik färg eller form i den krukan med fådda kinafrön?

IMG_7159

Vi måste förstås flyga till Kina men inom landet blir det tåg. Efter Beijing och besök i den botaniska trädgården där alla körsbär blommar för fullt, en tur upp på kinesiska muren, god mat och en blomstermarknad tar vi snabbtåget söderut till Luoyang och pionerna. Att åka tåg i Kina är i sig en upplevelse och när man passerar över Gula floden känns det nästan som en fantasi.

Ungefär som att sedan se pionträdgårdarna i Luoyang. Galet stora och vackra. Pionfrossa i två dagar!

235

Tåget går från Luoyang österut till Suzhou, en väldigt läcker liten (i alla fall den gamla staden…) stad där nio stycken världsarvsmärkta trädgårdar finns. De ligger som små smycken utspridda runt om i staden och vi besöker två- tre stycken av de mest kända tillsammans, men det finns möjlighet att se fler på egen hand. Suzhou kallas ibland Kinas Venedig och är stilla och fridfull trots att det även i den inre delen av staden bor miljoner. Jag gillar Suzhou mycket, det är en oerhört spännande att promenera runt i, åka på kanalen eller besöka trädgården till buddisttemplet.

IMG_7751

IMG_7721

IMG_7651

Snabbtåget tar oss sedan till Shanghai. Yu garden mitt i den jättelika moderna staden är som en litet paradis med vattenfall, blommande azaleor, vackra stenformationer, prasslande bambu och läckra hus. Ligger tätt omsluten av den supermoderna staden men är ändå helt egen värld.

179

De kinesiska trädgårdarna är väldigt speciella och har sett likadana ut i tusen år. I Kina bygger man sina trädgårdsrum med växter, vatten och tempel. Svårt att beskriva, fint att uppleva:

https://www.kinaresor.se/resor/kina/med-tradgardsexperten-gunnel-carlson-till-kina/