Tips till Tusen

Vi håller våra tummar! Att Tusen Trädgårdar blir av den 28 juni.

Håller och hoppas. Och vi är många som har mycket tid i våra trädgårdar just nu.

Varje dag fram till den 28 juni lägger jag ut ett grönt tips på Instagram Twitter och min facebooksida.

Här kommer de tio första. Bara att välja vilken du vill!

TuT-tips1: Se blomman. Gå ner på knä för det som blommar nu och titta in riktigt i blomman. En helt egen värld ägnad åt humlor och bin ( och nyckelpigor) öppnar sig. Lästips till det: Kerstin Ekmans och Gunnar Eriksson Se blomman, en närgången skildring av vår fina flora.

TuT-tips 2: Mata en humla! De gillar enkla blommor som bjuder på maten. Snödroppar, krokus, scilla osv. Sätt fler. Och läs Dave Goulson Galen i humlor, trädgården blir sig inte lik efter det.

TuT-tips3: Älska gult! Påskens och vårens färg. Och solens. Så varför tveka? Välj kanske inte just svalört om du inte gillar vårblommor som sprider sig. Fast jag gillar ju det. Lyssna på: Peter LeMarc Sång för april.

TuT- tips 4: Kolla tempen! Än är det inte över. Magnoliorna i Skåne har lite bruna frostskador. Så håll koll på termometern o ut med lakan och filtar om det blir kallt. Växtråd : Persikan ’Frost’ klarar sig.

TuT-tips 5: Klipp till påsken! För rosen kan det vara försent senare . Ett riktigt klipp: ta sticklingar. Det är gratis.

TuT-tips 6: Plåga en rabarber. Sätt en helt tät kruka eller spann över din rabarber och du får en glasrabarber, mjäll och god. När du skördat får du vara snäll igen och ge näring och ljus till plantan. Lästips: Ingar Nilssons Rabarber.

TuT-tips 7: Plantera ett minne. Denna Trillium chloropetalum fick jag av min pappa för länge sedan. Växer lika bra i Arlöv som i hans trädgård i Blekinge. Så varför inte dela en perenn idag?!

TuT-tips 8: Njut dagen! Påsksöndag med vitsippan som trivs i lunden, Anemone nemorosa. Bara att kapitulera. Och läsa en bok: Systerklockorna av Lars Mytting passar denna dagen.

TuT-tips 9: Spana på en pion. Just idag skulle jag åkt till Kina med en grupp och kollat in pioner. Den resan var den första av vårens uppdrag som försvann… Får njuta av min egen svavelpionknopp i stället. Och läsa om Jane Fearnley-Whittingstalls  Peonies the Imperial Flower.

TuT-tips 10: Ät upp ditt ogräs. Kirskål kan ersätta basilika i peston. Beskare men gratis! Mer tips i Lisen Sundgrens Vildvuxet.