Acceptera mera - för en bättre värld

Jag glädjs varje dag åt min lurviga trädgård. Så här års kanske extra mycket.

Nu trängs svalört och vitsippor med lungört och nunneört. Vårstjärna och scilla blommar ikapp med gullvivor och frösådda julrosor.

Allt i en enda röra. Och det är gudomligt vackert. OCH älskat av bin, humlor, fjärilar och småfåglar.

Jag har oxå kirskål, parkslide och vingloka. Det vi till vardags kallar ogräs. Men var går gränsen?

För mig handlar det mycket om acceptans. Jag har ett förlåtande sinnelag i trädgården. Här är aldrig renrensat eller storstädat.

Däremot går jag en runda, minst, varje dag. Rycker skott av parkslide. Hackar vingloka och drar kirskål. Varje dag. I princip året om.

Det skulle inte falla mig in att använda någon slags bekämpningsmedel här. Det räcker med mina nävar. Och det borde det göra för alla med trädgård, koloni eller odlingslott tänker jag.

Om inte vi som har trädgård för lust, avkoppling och glädje kan odla utan bekämpningsmedel så kan vi inte heller ställa krav på företag, myndigheter och makthavare att göra det.

Därför är jag glad att det från och med i höst blir förbjudet att använda bl a glyfosat i privata trädgårdar. Det är alldeles för lätt idag att köpa, dosera lite som man tycker och lite till om man inte ser effekt direkt.

Minns att:  i en näve frisk jord bor lika mycket levande organismer som det finns människor på jorden. Och de ska leva och göra nytta i trädgården.

Lär dig leva med lite bladlusangrepp, några håliga blad och enstaka förluster.

Tips för ett enklare trädgårdsliv:

  • Plantera tätt för att få färre ogräsplantor.
  • Bjud in fåglar att äta ohyra.
  • Gå en runda varje dag och kolla läget.
  • Låt växter självså sig – då trivs de.
  • Acceptera lite ”skit i hörnen”.
  • Och viktigast av allt:
  • Njuuut av att ha en trädgård.