Frida Tollerz

Ledamot

Frida bor på Gotland och är kanske mer känt som TrädgårdsFrida som hon började kallas när hon läste till landskapsarkitekt på Alnarp under 90-talet. Det smeknamnet har sedan blivit hennes signum.

Innan studierna på Alnarp gick Frida den långa, mer praktiska vägen, med grundläggande trädgårdsutbildning på Säbyholmskolan, därefter praktik i två år följt av Högre specialen inom Markbyggnad på Himmelstalundskolan i Norrköping. Hon började läsa till landskapsarkitekt i Uppsala (två år) för att, som seden var då, avsluta med tre år nere på Alnarp i Skåne.

Frida är uppväxt i Mälardalen, i lilla Vreta, Hammarskog, strax söder om Uppsala, under nio stycken ”tusenåriga” ekar och med fri utsikt över vattnet. Här grundlades hennes kärlek till naturen och hon vistades utomhus så mycket som möjligt, om det så var ensam, till häst eller med en hund som sällskap. “En gång mötte jag en grävling på stigen nere vid sjön. Vi blev lika förvånade båda två!” berättar Frida

Hon beskriver engagemang i föreningsliv som en härlig upplevelse när intresset för det som lever UNDER vattenytan ledde henne till Uppsala Akvarieförening. Efter några år blev hon sekreterare och bidrog med artiklar till föreningens lilla tidning. Frida berättar vidare: ”Att odla fisk i alla ära, att få dem att må bra och föröka sig, det var ju spännande men störst utmaning fann jag i att få växterna att trivas och att bygga upp en inredning som tilltalade ögat; det lotsade mig vidare till trädgård.” Efter ett läsår i Kalifornien i USA kände hon sig redo att påbörja den banan.

Fridas arbete i blomsterbutik, snittrosodling, plantskola, markunderhåll med anläggning, garden center och försöksodling i växtzon 8 - allt varvat med studier - ledde fram till det som hon beskriver som det bästa arbetet av allt: TrädgårdsFrida Landskapsarkitekt med egen verksamhet. Hennes kunder får hjälp med trädgårdsrådgivning, kursverksamhet, fördrag och liknande. Firman startade hon redan 1986 och blev heltidstjänst 2001.

På Alnarp mötte hon kärleken, flyttade till Gotland 1997 och födde dottern Linnea år 2000. Frida var engagerad i styrelsen för Gotlands Trädgårdssällskap under åren 2002 till 2009 och var bland annat sekreterare i fem år. Nu bor hon sedan 2013 på södra Gotland, i socknen Levide mitt emellan Klintehamn och Hemse, på en liten gård med ett litet gammalt hus, en massa gamla uthus, 3 hektar åker och 1 hektar skog där hon ”luktar på blommorna och är sååå lycklig”.

På fritiden bygger hon upp en trädgård i harmoni med naturen, i en experimentverkstad som innehåller mycket njutbart både för gommen och ögat. Idag finns här äppelträdsallé bort till skogen med 48 olika äppelsorter (på starkväxande grundstam), rosarium, björkdunge, naturstig, lustgård, fjärilsoas och stort köksväxtland. Ett växthus tillkom för några år sedan vilket både ger goda tomater och möjlighet att arbeta i lä, för på Gotland blåser det MYCKET.
Frida jobbar vidare med siktet inställt på hållbar trädgård som till exempel vattenhushållning, jordförbättring och biologisk mångfald; för att lära och lära ut till andra. Att inspirera till och samarbeta med andra kring hållbar trädgård är vad hon hoppas kunna bidra med även på riksnivå om möjligheten ges.
Vill ni läsa mer om Frida, titta in på hennes hemsida tradgardsfrida.se

Invald i styrelsen 2023.

[email protected]