Beskära klematis rätt – bli säker på när och hur du gör

Beskär klematis som ett proffs! Klematis – så älskad, men samtidigt en klätterväxt som skapar förvirring vad gäller beskärningen. Det är inte så farligt om man råkar klippa ner "fel". Plantan dör inte. Blomningen kan bara bli försenad den säsongen. Här är schemat som gör det superenkelt att ta reda på när, var och hur din klematis ska beskäras och vilken grupp den tillhör.

Varför beskära klematis?

Beskär klematis för:

  • Bättre form
  • Tätare blomning
  • Blommor i ögonhöjd


Det finns flera anledningar till att beskära en klematis, oftast handlar det om att trimma plantan till bättre form. Vissa klematissorter sticker i väg och plantan blir för stor och otymplig. När plantan stuckit i väg på höjden, gör även blommorna det. Kontrollera höjden och njut av blommor även på lägre nivå om du gör en regelbunden beskärning. Genom att beskära hålls klematisplantan fräsch. Ibland kan blomning som uteblivit stimuleras av en rejäl föryngringsbeskärning. Klematisen blir även mer förgrenad när man beskär.

Blomningen avslöjar när beskära

När ska man då beskära en klematis? Jo, det avslöjar blomningen. Alla klematis har delats in i tre beskärningsgrupper utifrån tiden när de blommar och var blommorna sitter. Att följa detta enkla schema hjälper dig att beskära så att kommande blomning drabbas så lite som möjligt.

Men som sagt, du dödar inte plantan om du skulle beskära vid fel tidpunkt eller bara måste för att spaljén rasat eller väggen behöver målas om. Klematis är förlåtande. De kan tvärtom belöna dig med rikligare blomning när plantan väl är föryngrad genom beskärning.

Tips: "If it blooms in june – don't prune!" Kanske den allra enklaste regeln, som britterna använder och betyder översatt "Om den blommar i juni – klipp inte!". Med andra ord har man en vårblommande klematis från grupp 1, som inte behöver trimmas.

Schema – klematis tre beskärningsgrupper:

Grafik: Karina Brozinic


Vad heter min klematis?

Ibland vet man inte namnet på sin klematis, men det finns fortfarande sätt att ta reda på vilken grupp den tillhör. Lägg märke till när klematisen blommar, om det är vår, tidig sommar eller sensommar. Ta kort på blommorna och gärna hela plantan, bildgoogla på clematis (man får fler träffar på det vetenskapliga namnet) + färg (på engelska).

Vilken beskärningsgrupp tillhör min klematis?

Om du vet vilken namn din klematis har, är det inte svårt att ta reda på artnamn eller grupp. Nedan är listat vilka beskärningsgrupper de vanligaste arterna hamnar under. Då är det allra enklast att använda beskärningsschemat ovan.

'Piilu' tillhör beskärningsgrupp 2 – tidiga storblommiga gruppen


Beskärningsgrupp 1: Klematis som blommar under vår och försommar

Du minns: "If it blooms before June – don’t prune!"

C. alpina – alpklematis
C. armandii – vinterklematis
C. Atragene-Gruppen – atragene-klematis
C. macropetala – kronklematis
C. Montana-Gruppen – bergklematis/montana-klematis

Beskärningsgrupp 2: Klematis som blommar dels tidigt på fjolårsskotten, dels senare under säsongen på årets skott

Hybrider inom ”Tidiga storblommiga gruppen”
C. florida – paradisklematis

Beskärningsgrupp 3: Klematis som blommar på årets skott från mitt på sommaren och framåt


Hybrider inom ”Sena storblommiga gruppen”
C. Heracleifolia-Gruppen – trumpetklematis/heracleifolia-klematis
C. Intergrifolia-Gruppen – helbladig klematis/intergrifolia-klematis
C. Tangutica-Gruppen – gullklematis/tangutica-klematis
C. Texensis-Gruppen – lyktklematis/texensis-klematis
C. Vitalba-Gruppen – skogsklematis/vitalba-klematis
C. Viticella-Gruppen – italiensk klematis/viticella-klematis
C. x durandii – violklematis

Tips! När du beskurit klematis kan du passa på att ta sticklingar ifrån den.