Äppelträd Sommar

Beskära äpple i sommar?

På vårt sommarställe, långt från där vi bor, finns två äppelträd. Vi har dåligt samvete, för vi är bara där på sommaren, och träden blir aldrig beskurna på senvintern. De börjar bli ganska risiga nu. Kan vi göra det när vi kommer dit efter midsommar? Vi brukar stanna fem veckor. Sedan kommer vi inte dit förrän det är skördedags i september.

Svar: Ja, det kan ni göra, hellre än att det aldrig blir av. Det är en myt att man måste beskära äppelträd på vårvintern. Faktum är att det är bättre att olika typer av beskärning lämpar sig för olika tillfällen, beroende på vad man är ute efter, t ex föryngring, forma trädet, ta bort vattenskott mm.

Att man tipsar om vårvintern är mest för att man lättare ser hela kronan utan all grönskan. Februari-mars är även perioden då man har mindre att göra och kan ha tid för beskärning.

Nu när ni inte beskurit trädet på flera år, skulle jag ändå inte rekommendera er att beskära allt på samma gång, utan ta tag i det i omgångar. Grov beskärning, främjar vattenskott och ni skär även bort årets frukt.

Gör så här i år:
Börja med att ta bort döda grenar. De gör ingen glad. Ta även bort grenar som ser skadade ut och grenar som korsar och skaver varandra. Sedan kan ni vänta med resten till efter skörden, om ni inte vill riva ner frukten. Då tar ni bort några grenar jämnt fördelat i trädkronan, max 20% av lövmassan får tas bort vid ett tillfälle.

År två och framåt:
Nästa år kan ni forma trädet lite mer och glesa ur för att få in mer sol i kronan. Gallra bland eventuella vattenskott. Sen går det bra att gallra lite kontinuerligt varje år, så slipper ni grova beskärningar och onormalt med vattenskott.