Tomater som odlas i ett drivhus snickrat av återvunna fönster.

Tomater som odlas i ett drivhus snickrat av återvunna fönster. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Odla tomater – för växthus och friland

Att plocka en egenodlad solmogen tomat klår nästan allt i smakväg! Det är givande att lyckas med tomater. Oavsett om man odlar från frön eller köper en tomatplanta, så är tomater tacksamma växter, och man brukar få extra mycket skörd på sensommaren, som kan kokas till såser och frysas in för att användas som grytbaser och pizzor under vintern.

Odla tomater från frön

Tomatplantor går att köpa i alla de storlekar, om man inte har tid eller möjlighet att så från start. Annars är det väldigt enkelt att lyckas med sin tomatsådd och tomatodling. Börja i tid inomhus, men inte för tidigt – mars brukar vara lagom. Bra tillgång till ljus är en förutsättning att starta tidigt, annars kan tomatplantorna bli rangliga. Skulle tomatplantorna råka bli rangliga, går det att beskära dem eller att omplantera dem djupare. Då bildas nya rötter längst stammen. Fiffigt va?!

Förodla tomater så här:

  1. Fyll såkrukorna med såjord och vattna igenom.

  2. Sätt några tomatfröer ytligt och täck med lite jord.

  3. Ställ varmt ca 20-22°. Håll fuktigt.

  4. När plantorna kikar fram, ställ svalare 15-18° och ljust.

  5. Plantera om tomaterna i större kruka med näringsrik jord, när andra bladparet dyker upp.
Unga tomatplantor sådda från frön. Börja odla i mars, om tidigare behövs extra belysning.

Unga tomatplantor sådda från frön. Börja odla i mars, om tidigare behövs extra belysning. Foto: Jorien Loman/Unsplash

Odla tomater från sticklingar

Tomatsticklingar odlas som de flesta andra sticklingar. Man tar sticklingen från toppen, exempelvis om plantan blivit ranglig eller om man vill beskära den så att den blir mer förgrenad och buskig. Man kan även använda sig av "tjuvarna" (se nedan). Tomatsticklingar rotar sig snabbt i vas eller direkt i jorden. Skola om sticklingarna till större kruka eller sätt dem på friland (frostfritt), när rötterna vuxit till sig.

Tjuva tomater – så funkar det

Att "tjuva tomater" innebär att man knipsar bort onödiga skott som stjäl energi från frukterna. Alla tomatsorter tjuvas inte. Det är de högväxande tomaterna som tjuvas. När fruktanlag börjat synas är det dags att ta tjuvarna. Det går att hantera tjuvskott som sticklingar och få en ny tomatplanta.

Ingenting går upp mot egenodlade solmogna tomater! Smakerna exploderar i munnen.

Ingenting går upp mot egenodlade solmogna tomater! Smakerna exploderar i munnen. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Odla tomater i kruka eller på friland – inne eller ute

Det går fint att odla tomater i kruka. Stora tomatplantor kräver rymliga krukor, 10-liters funkar, 20-liters är det optimala enligt tomatkungen Åke Truedsson. Bra kompostjord och jämn bevattning med näringstillförsel ger en bra skörd. Krukorna funkar inomhus, i växthus, möjliggör tomatodling på balkongen, men även utomhus där säsongen är för kort för tomater att hinna utvecklas. Då kan tomatplantorna stå ute under tiden det är frostfritt, och när kylan börjar närma sig flyttar man in krukorna så att tomaterna hinner mogna.

Tomater går att odla på friland i de varmare delarna av Sverige och med de tomatsorter som lämpar sig. Plantskolorna brukar kunna rekommendera och det står oftast på de svenska fröförsäljarnas påsar vilka tomater som funkar på friland. En tomatplanta, förökad från frö, ska först skolas ut för utomhusklimatet, d v s man vänjer den att stå ute några timmar om dagen när det är frostfritt, tills den vant sig. Man kan även skydda dem ute med hjälp av drivhus i plast.

Skötsel av tomater – vattning och näring

En bra näringsrik jord gillas. Blanda gärna ner bränd kogödsel (går att köpa på säck), kompost och en näve aska i planteringsjorden. Tomater gillar sol och värme, men ogillar torka. Näringsvattna ofta och mycket. Det är viktigt att bevattningen är jämn, annars finns risk att tomaterna spricker.

Gröna och gula tomater som inte hunnit mogna, går att eftermogna inne.

Gröna och gula tomater som inte hunnit mogna, går att eftermogna inne. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Eftermogna tomater inne

Om hösten slår till innan alla tomaterna mognat är det inte hela världen. Man kan plocka in hela plantan om den står i kruka och fortsätta att sköta den inne om det finns god tillgång på ljus. Annars kan man även skörda de gröna tomaterna. De flesta tomater eftermognar inne, och de behöver inte ligga i fönstret. Här finns recept på gröna tomater om du hellre vill testa det. 

Föröka tomater från egna frön

Det är superenkelt att ta tomatfrön från egna tomater. Här finns beskrivet tre olika metoder. Fröerna är giftfria, gratis och man kan dela med sig till vänner.