Äppelträd pollineras av insekter och behöver andra sorter för att det ska bli frukt.

Foto: Krzysztof Golik/Wikimedia commons

Pollinering av äppelträd – pollineringstabell

Äppelträd behöver andra äppelsorter i närheten för att kunna bli pollinerade. Själva pollineringen sköter bin, humlor och andra insekter. I villakvarter eller koloniområden finns oftast flera andra äppelsorter, så att pollineringen fungerar utan att du behöver flera sorter själv.

 

Tvestjärtar är fantastiska pollinerare på fruktträd.

Äppelblommorna pollineras av bin, humlor och andra insekter. Visste du t ex att tvestjärtar är bra pollinerare? Foto: Ryan Hodnett/Wikimedia Commons

Pollineringstabell för äpplen

Äpplen kan pollineras av andra äpplen om du bor i ett villakvarter eller har koloniområde där det finns flera andra äppelsorter. Bor du avskilt eller vill försäkra dig om en god skörd och större äpplen, så kan du plantera fler äpplen som pollinerar varandra. Kolla vilka sorter som pollinerar varandra och hur du gör på balkongen för att få frukt.

Det finns tidiga och sena äpplen. Äpplen som tål att lagras kallas för vinteräpplen och kommer sent. "Matäpplen" är fina för bakverk, vissa sorter är bättre för mustning, och några lämpligare för allergiker.

Pollinering av äpplen kräver att man har äppelträd av andra sorter i närheten. På balkongen kan man ibland få hjälpa till med pollineringen för att få frukt. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Pollinering av fruktträd på balkongen

Ett pelaräpple eller ett litet spaljerat äpple går jättebra att odla på en balkong i kruka. Men det kan vara långt till andra äppelträd och det får kanske inte plats med fler träd på en liten balkong. Då kan man tigga till sig en kvist med blomknoppar från en bra pollineringspartner. Låt kvisten stå i en vas med vatten, och när blommorna slår ut kan du hjälpa till att pollinera med pensel.

Några pollineringstabeller för äppelträd:

Klicka på länkarna för att komma till sidorna, med pollineringstabeller.

E-planta.se (går att skriva ut som PDF om du högerklickar på dokumentet.)

Sverigesträdgårdsmästare 

Växtia (går att skriva ut som PDF)