Liljebaggar gillar att äta på liljor.

Foto: Amada44/Wikimedia Commons

Hur bekämpar man liljebaggar?

Liljebaggar, Lilioceris lilii äter på alla delar av plantan, och kan göra stor skada på kort tid. De dras främst till liljesläktet och klockliljesläktet, men kan ge sig på även andra lökväxter. Lär dig känna igen dem och plocka dem tidigt på våren.

Liljebaggar, Lilioceris lilii är lätta att känna igen på sin knallröda färg, svarta ben och huvud. Larverna känns igen som en kletig svartorange klump. Larverna är täckta i sin egen avföring, och brukar sitta på undersidan av bladen eller i bladvecken i små klungor. Skalbaggarna dras till liljor av växtarterna Lilium och Fritillaria, men kan även ge sig på andra lökväxter. Liljebaggar och deras larver äter på alla ovanjordliga delar av plantan, och kan göra stor skada på kort tid. Vuxna individer övervintrar i de översta jordlagren och jagas effektivast tidigt på våren innan de börjar föröka sig i flera generationer.

Liljebagge eller lökbagge

Det är lätt att förväxla liljebagge med lökbagge, Lilioceris merdigera. De påminner om varandra, men lökbaggens ben och huvud är röda. Lökbaggen föredrar växter tillhörandes släktet Polygonatum, som storrams, och även Alliumsläktet, där gräslök är en favoriter. Det går bra att bekämpa lökbaggar på samma sätt som liljebaggar.

Bekämpa liljebaggarna så här

De vackra skalbaggarna är mycket svårfångade. När någon närmar sig plantan känner de av vibrationerna i marken och släpper då taget om växten och faller snabbt till marken. Där vänder de den svarta undersidan uppåt, vilket gör dem svåra att upptäcka, alternativt myllar de snabbt ner sig i marken. De kan även flyga iväg. Två trick för att överlista dem pudra jorden med mjöl eller potatismjöl innan jakten, eller använd en sil/slev för att fånga upp dem underifrån. Väl infångade kan du klämma eller stampa ihjäl dem.

Om det känns för äckligt att klämma, ha en liten burk med en skvätt vinäger i handen, och så slänger du baggen kvickt i burken. Spriten bedövar den genast och den drunknar. När jakten är avslutad kan du hälla ut innehållet i burken på en grusgång.

Håll utkik efter liljebaggarnas ägg, och skrapa av dem direkt.

Håll utkik efter liljebaggarnas ägg, och skrapa av dem direkt. Foto: Cumulus7/Wikimedia Commons

Bekämpa liljebaggarna förebyggande

Inspektera dina plantor ofta, så kan du upptäcka de tidigaste liljebaggarna och undvika att de hinner föröka sig i flera generationer. Titta efter de orange äggen på undersidan av bladen, och kläm dem direkt. 

Larverna av liljebaggar täcker sig med sin egen avföring. Bekämpa dem genom att spola av dem med stark vattenstråle.

Larverna av liljebaggar täcker sig med sin egen avföring. Bekämpa dem genom att spola av dem med stark vattenstråle. Foto: Francisco Welter-Schultes/Wikimedia Commons

Larverna kan vara än äckligare att hantera. Testa att spola med en hård stråle vatten mot dem. Då faller de till marken och kan sedan inte ta sig tillbaka till plantan och dör av näringsbrist. Alternativet är att dra bort dem från bladet och mosa dem, och då använda handskar, eller lägga i vinäger, som beskrivits ovan.