Att få kika in

När man åker till England spelar det nästan ingen roll var i landet man hamnar, det finns alltid en trädgård att besöka. Man kan kasta pil på kartan över Storbritannien och där pilen hamnar finns det en öppen trädgård. Nästan. Och det är ju så himla roligt att få kika in i någon annans trädgårdsideal, värld och drömmar.

Efter många år med resor hit, både privat och på trädgårdsresor med andra entusiaster, så har det blivit en del trädgårdar att bocka av.

De bästa, som Great Dixter, Sissinghurst och Hidcote, har fått flera besök och jag njuter lika mycket varje gång. En bra trädgård ska man kunna åka tillbaka till många gånger, vid olika tider på året och alltid hitta något nytt att titta på.

En trädgård har dock saknats i min samling, Prins Charles eget Highgrove. Men nu. Nu har det hänt. Jag har varit där!

Highgrove är inget ställe man åker till hur som helst. Det är prinsens egen privata trädgård och öppettiderna är inte jättegenerösa. Man måste boka en guidad tur och det kostar en del.

Highgrove ligger i Cotswolds nära den lilla staden Tetbury. Ingenstans längs vägen skvallrar det om att den ligger just här. Inte ens vid infarten står det trädgårdens namn. Allting är väldigt diskret.

Mobiltelefoner och kameror är helt förbjudna och ska lämnas i bilen och legitimationen granskas noga innan man släpps in till den guidade turen.
Men då öppnar sig å andra sidan en helt fantastisk trädgård. En ljuvlig anläggning, smakfull och vacker men inte på något sätt exklusiv eller lyxig. Snarare en plats som tydligt visar att här bor någon med stor kärlek till trädgård, växter, natur, insekter och fågelliv. Rummen är många och skiljs åt av vackra murar eller klippta idegranshäckar och bakom varje hörn väntar en grön upplevelse.

Roligast är naturligtvis The stumpery – gigantiska rotvältor av nedblåsta träd som lagts ut i en skuggig del av trädgården och där man planterat hostor och ormbunkar. I den mossiga halvskuggiga miljön spirar det av liv, ett himmelrike för fåglar och insekter. Precis så som en trädgård ska vara, en plats för allt levande.

Några bilder kan jag ju inte dela med mig. Tyvärr. Dahliabilden är tagen på Hever Castle, liksom startbilden med vildvinet.

Men på Highgroves egen webbplats finns förstås information och bilder från trädgården:

https://www.highgrovegardens.com/

 

IMG_3820