Tack till tre kloka systrar

De tre systrarna Keating lämnade verkligen ett vackert arv efter sig, Plas yn Rhiw i norra Wales.

I dag i ljuvligt brittsommarväder och med utsikt över det knallblå havet skickade jag en extra tacksam tanke till brittiska National Trust som ser till att sådana här ställen får finnas kvar.

Systrarna Eileen, Lorna och Honor föddes alla i slutet på 1800-talet och kom till den walesiska halvön tillsammans med sin mamma under somrarna på 1920- och 30-talen.

Som vuxna tog de sina gemensamma besparingar och köpte 1939 Plas yn Rhiw, både hus och mark. Det var då ett förfallet ställe med en magisk utsikt.

IMG_4097

Efter att ha renoverat och restaurerat skänkte de Plas yn Rhiw till National Trust 1950. Alla tre hade som absolut viktigast ambition och intresse att värna om naturen och kusten i den här norra delen av Wales.

Två tisdagar tidigare har vi stått med näsan över häcken utanför den stängda grinden men idag var det öppet och vi fick komma in.

Hortensiorna stod i blom, magnolian hade fräcka frukter och den alldeles speciella Luma apiculata – en myrtensläkting stor som ett träd – blommade.

IMG_4061

IMG_4066

Höga och låga häckar, smala gångar och mossiga stenar, blomsterbäddar och formklippta träd skapar härliga gröna rum och sittplatser finns överallt för att man ska kunna sitta ner och njuta av utsikten.

Humlorna surrade och fåglarna letade insekter i de mossiga grenverken.

IMG_4027

Tack vare tre kloka systrar och en organisation som värderar trädgårdar som kulturarv bevaras nu Plas yn Rhiw och det är ingen risk att marken exploateras..

National Trust hade behövts även i Sverige.

IMG_4105