Far och flyger

Kom hem efter en lång arbetsdag med Gokväll i Umeå i går (sänds på tisdag den 10 april) och i morgon åker jag till Mittens rike och Pionernas hemland, Kina.

Jag och tolv andra trädgårdsintresserade ska besöka kejserliga trädgårdar, njuta av pionfestival och bara vara i de gröna rummen i trädgårdsstaden Suzhou.
Var där med Gröna rum 2005 så det ska bli väldigt spännande att komma tillbaka. Särskilt roligt blir det förstås att gå på den berömda pionfestivalen i Luoyang. Där kommer trädpionerna att vara som allra finast. Förväntar mig en riktig pionchock där!

Under tiden kommer pionerna i min egen trädgård att hinna bli sprickfärdiga och den fantastiska magnolian ’Genie’ som jag köpte av Flyinge plantshop på trädgårdsmässan i Malmö för en månad sedan. Många trädgårdsväxter som vi känner väl kommer från Kina. Hoppas få se många arter i blom. Och lite körsbärsblom på det så är jag nöjd.

För att hinna njuta lite av den svenska våren som är så sen i år tog jag en cykeltur på förmiddagen. Hittade vårens första tussilago

IMG_1571

men såg också då att pilträden längs golfbanan i kommunen stympats. De pilarna sattes för några år sedan för att ersätta några gamla kastanjer och för bara ett par veckor konstaterade jag att de vuxit på fint. Nu låg kronorna avsågade och grenarna stympade i diket och pilarna stod som telefonstolpar längs vägen.

IMG_1569
Så otroligt dumt att motorsågsbeskära på det viset. Förmodligen kommer flera av träden att duka under om några år och då blir det dyrare att ersätta än att låta beskärningen ta lite tid.
Jag avskyr verkligen okunnig beskärning och tycker att kommunerna borde se över sina beställningar innan motorsågarna åker fram.

Ska försöka låta bli att tänka på det i morgon och hoppas att kineserna är bättre på att ta hand om sina träd. Vet i alla fall att det heter penjing och inte bonsai när stora träd görs till miniatyrer. Bäst att hålla reda på begreppen så inte kineserna blir förnärmade…

IMG_1576

’Genie’ och jag i dag.