På plats i Mittens Rike

I fredags åkte jag med en grupp från KInaresor på en tiodagars trädgårdsresa till Kina. Första stoppet var Beijing, Peking dit vi kom tiiiidigt i lördags morse och direkt började utforska staden. Det var en ganska kall lördagsmorgon vid parken Himmelens Tempel men solen sken och luften kändes helt ok.

En del av magnoliorna i Beijing har dock fått en kyss av frosten och snön som kom på nyutslagna blomknoppar för ett par veckor sedan. Men nu är det varmare och i den botaniska trädgården var det fullt fart i dag när årets perenner och sommarblommor skulle börja planteras ut.

IMG_0644

Magnolia denudata är den som blommar som mest just nu och den man ser oftast här.

I Beijings botaniska trädgård började man i dag med att plantera ut sommarblommor och perenner. Samma som vi har. På lastbilsflaket här väntar riddarsporrar och pelargoner på att få komma på plats.

IMG_0658

Vi i gruppen pustade alla ut när vi såg bi surra runt i de utslagna körsbärsträden i den botaniska parken. Några levande bin finns det fortfarande i det här landet och enligt vår guide fanns det till och med bikupor i någon del av parken. Annars är luften stundtals vedervärdig här och antalet bilar går inte att räkna. Det är jämt fullt på de fem ringvägarna runt staden.

IMG_0676

Prunus mume, den japanska aprikosen som förebådar våren har slagit ut och kineserna är precis som vi, de älskar när våren kommer och kan sitta länge i solen och bara njuta av blommorna.

IMG_0670
Lagom mycket folk i den stora botaniska parken i dag när solen sken. Fruktansvärt mycket mer folk vid Sommarpalatset dit varenda skolklass i Kina tycktes ha utflykt idag….

IMG_0650

En höjdpunkt på resan i går var förstås att få gå på Den kinesiska muren. De delar som finns kvar i dag är 600 mil, tre gånger Ystad-Treriksröset och faktiskt lika långt som vi flög från Helsingborg till Beijing. 200 mil har försvunnit under århundradena. Och vid restaurangen nedanför muren grävde män i kostym ner sommarens blivande sommarblommor.

IMG_0608

På berget ovanför muren står det Länge leve Mao Tse-Tung ( i stället för Hollywood)

IMG_0579

I morgon går tåget från Beijing ner till Luoyang där det just nu är pionfestival. Trädpionen har en mäktig historia och har odlats här i flera tusen år, bland annat för medicinskt bruk men naturligtvis också för sin skönhet.
Höjdpunkten på den här resan tror jag. Ni ska få se, på onsdag kväll!