I dag är det dags att kolla vad som blommar

I dag ska jag gå stora trädgårdsrundan här hemma utan att rycka ett enda ogräs. Jag ska bara kolla vad som blommar och vad som ser särskilt fint ut.

Det är nämligen det jag kommer att få mest frågor om på söndag när Tusen Trädgårdar visar upp sig. Min är ju en av dem.

I stället för att säga åttahundra gånger att det är en glasbärsbuske som blommar så häftigt med sina lila kulor så tar jag fram mina etiketter och skriver glasbärsbuske på ena sidan och Callicarpa bodinieri på den andra. Så får besökaren både det svenska och vetenskapliga om hen vill.

Fiffigt!

Luktärterna är också väldigt blomvilliga just nu. I går hällde jag på en halv säcke kogödsel på dem och vattnade rejält så att de ska orka blomma extra mycket på söndag. kanske lockar jag ingen bukett på lördag då. Annars säger ju Cecilia Wingård att man ska plocka varje dag, och det brukar jag göra. Hennes luktärtsfestival börjar förresten just på söndag den 1 juli, på Tusen trädgårdardagen helt enkelt.

Mellan kl 10 och 17 är det öppet hos de som är med och någon har bekymrat sig över det här med inträde. Om man har en trädgård eller firma där man brukar ta entré, typ Sofiero, Norrviken, Gunillaberg – då gör man ju det som vanligt den 1 juli. Det är alltså INTE fri entré automatiskt bara för att det är Tusen trädgårdar. Och vill man samla in pengar till välgörande ändamål, som engelsmännen alltid gör, så gör man det. Allt är tillåtet.

Viktigt är ändå – var glad och stolt över att just du är med och gör Sverige blommigare och gladare och grönare. På söndag.

Tusen Trädgårdar – nu åker vi (eller ni, jag måste ju vara hemma…)

ps. om ni inte vill söka här på Trädgårdsriket så finns det kommunlistor att kolla här:

https://www.studieframjandet.se/amnen/mat-hem–tradgard/tusen/