Kensington Roof Gardens – bye, bye

En av Londons mest spännande trädgårdar finns inte mer. Kensington Roof Gardens har stängt. Nu får man nöja sig med att stå nere på gatan och titta upp mot skyn för att se de vajande träden på den berömda takträdgården mitt i London.

Första gången jag var där var med Gröna rum (så klart) 1997, eller möjligen 1998…..

Då var den inte så känd i Sverige men efter att vi hade filmat där tror jag det var den frågan som oftast kom itll redaktionen: – Hur hittar man den där takträdgården i London?

Ja helt lätt var det inte. Adressen dit är 99 Kensington High Street men entrén ligger på Derry Street precis om hörnet. Hade man tur var det öppet och man fick åka upp till 9:e våningen. Hade man otur var det bokat och inga utomstående fick komma in. Stället var enormt populärt för fina mottagningar och bröllop och på kvällarna festade innefolket där.
Trädgården anlades redan på 1930-talet på taket till varuhuset Derry&Toms och var en sensation i sig. Jordlagret var inte mer än en meter men här anlades en helt fantastisk trädgård med tre olika rum: en i spansk stil, en tudorinspirerad trädgård och en mer naturpräglad del. I den sistnämnda strosade rosa flamingos runt.

roofg1

Här fanns både små och stora träd, gräsmatta, damm, broar och på flera ställen utsiktshål i de vackra murarna för att man verkligen skulle förstå hur högt upp man verkligen var.

roofg2

När jag intervjuade trädgårdsmästaren där 1997 så berättade hon att en odetonerad bomb landat på taket under andra världskriget. Men det var inte det värsta som hänt i trädgården, det värsta var när almsjukan slog till och man var tvungen att ta ner de största träden.

roofg5

roofg3

De senaste gångerna har jag varit där med resenärerna från Rosebuds Tours. Bokade för en grillkväll i trädgården med hur mycket mat som helst. Första gången ösregnade det men kvällen blev trots det uppskattad. Andra gången, för tre år sedan, hade vi bättre tur med vädret och maten var lika bra.

The Roof Garden har ägts sedan 1980-talet av Virgin- bolaget och det är de som nu har stängt stället. ”Due to unpredictable market conditions” enligt tidningen The Garden som också skriver att flamingofåglarna kommer att tas om hand. Det känns skönt att veta i alla fall.