Vi lär oss av värmen

Jag tänker att sommaren 2018 var året då jag lärde mig vad som trivs i min trädgård utan att jag behöver lägga för mycket energi och vatten på det.

I vår trädgård i Arlöv kom det en skur natten före midsommarafton. Innan dess hade det inte regnat sedan första dagarna i maj och nu har det inte kommit fler droppar sedan midsommar.

Det tar på krafterna. På mina och på växterna.

Man måste välja bort. Det första jag valde bort var gräsmatta. D.v.s den valde bort sig själv tidigt. Den kommer ju igen så just nu tycker jag det är bättre att den är heltorr och helkort – hellre det än tufsig och ojämn. Gul i stället för grön bara.

I en trädgård med mycket buskage och träd ligger skuggan kvar i en del rabatter. Det är jättebra. På min västra sida som domineras av ett magnolitak och höga kolkwitziabuskage är det svalt och lätt fuktigt efter natten. Den stora fina vidjehortensian ’Annabelle’ har fått vatten vid ett par tillfällen men annars klarar sig ormbunkarna och hostorna hyfsat bra här.

IMG_2709

På södersidan står växter som gillar sol och värme och bäst av alla gillar Perovskijan den här sommaren. Inte mycket vatten där inte men den blommar på. Liksom fjärilsbuskarna, Buddlejan, och faktiskt också den höga läkemalvan.

Buxbomen, Buxus microphylla ’Herrenhausen’ däremot får gula kvistar så den har jag stödvattnat. Eftersom den är från min pappas trädgård måste den faktiskt överleva.

Höstastrarna vissnar liksom Vinca och Bergenia. De får vissna ner för de kommer tillbaka. Hasselörten, Asarum europeum, som är en sån fantastisk marktäckare i skuggiga lägen klarar sig betydligt sämre än jag trott. den ser väldigt opigg ut just nu men hämtar sig säkert när/om det kommer regn.

Men fikon och Hibiscus syriacus står och riktigt älskar solen så klart. Känner sig förmodligen som hemma.

IMG_2976

Liksom citronverbena, Allium och myrten.

Hittills har vi klarat oss utan bevattningsförbud och jag stödvattnar det som inte får dö. Punktvattnar med slang sent på kvällen. Och så har jag köpt en brandspruta. Sommarens bästa fynd. Inköpt för 150 kr på loppis i Vaxholm. När växthustaket får en dusch kallvatten för att kyla ner tomater och chili rinner vattnet ner i brandsprutan som sedan effektivt duschar det som står intill växthuset. Så himla fiffigt!

IMG_2983
Om en vecka kommer tysk teve hit och filmar så det är ju bra om jag lyckas hålla trädgården någorlunda skaplig tills dess. Och sedan måste det väl komma lite regn även i Arlöv. Eller?

IMG_2978