Det är kvinnan bakom allt

För mig är ett besök i en botanisk trädgård alltid en upplevelse. Man ångrar det aldrig och man lär sig alltid något nytt.

Särskilt om det finns skyltar till alla växter och det ska det ju göra om det är en riktig botanisk trädgård. Skyltar som berättar om familj, släkt, art och naturlig hemvist. Då blir man glad.

Idag lärde jag mig en ny växt. Gulltratt! Den har jag aldrig sett tidigare, en ovanligt snygg potatissläkting.

Fult svenskt namn på snygg planta som stod efter entrén till La Concepcion, den botaniska trädgården i utkanten av Malaga.

Kanske måste jag försöka så en sådan? Är ju förmodligen bara ettårig hos oss.

IMG_6475

IMG_6473

Man kan komma till den botaniska trädgården genom att åka sight-seeingbussen från staden om man är turist i staden.

La Concepcion grundades i mitten på 1800-talet av ett par med mycket pengar. Men det var kvinnan, Amalia Heredia som brann för växter och trädgård.

Amalia Heredias pappa handlade med järnvaror över hela världen och när dottern tillsammans med sin man byggde sitt sommarhus var stommen i trädgården av järn. Pergola, staket, bänkar, små lusthus och växthus – allt i järn. Och de står kvar än i grönskan. För det har vuxit på rejält här sedan Amalias tid. Hon ritade och planterade och såg till att all världens växter kom hit. Och trivdes i klimatet.

IMG_6484

IMG_6486

I trädgården skapar all grönskan i dag ett mikroklimat som gör att luften alltid är 4-5 grader svalare än utanför.

Tak av jättefikusar, rumsgranar, plataner och palmer håller solen borta och monstera, murgröna tillsammans med vatten gör det till en alldeles sällsynt underbar plats att vara på.

Om två veckor har blåregnet i den gigantiska pergolan slagit ut för fullt och då fattar man på riktigt varför de ville ha stora fester just där….

IMG_6505

IMG_6507

För den som någonsin tvivlat på att träd är nödvändiga för skugga och livsluft är La Concepcion beviset.

I dag är det staden Malaga som äger den här historiska botaniska platsen som fungerar både som en visningsträdgård och kunskapsträdgård. Och inte minst ett bevis för att vi behöver växter för att överleva, särskilt när klimatet förändras.

Förresten – La Concepcion finns med i min bok Gunnels hundra gröna pärlor i trädgårdseuropa som säljs på bokrean just nu. Ut och fynda, med den boken kan man resa hemma från soffan och slippa få klimatångest.