En minnesvärd dag i världens vackraste

Idag är det nästan exakt 19 år sedan jag kom till spanska Alhambra för första gången. Det kan ha varit den 14 mars eller kanske den 12:e, jag minns inte helt exakt.

Men jag minns dagen.

Vi hade fått tillstånd att filma inne på Alhambra och Generalife, sommarslottet med de vackra trädgårdsrummen.

Gröna rums team var på plats tidigt på morgonen och vi hade med oss den bäste trädgårdsmannen, Lars Krantz.

Vi fick komma in en stund innan de öppnade och hade chansen att vara ensamma en kort stund i de vackra gröna rummen.

IMG_6374

Det var, precis som i dag så klart, tidig vår. Jorden mellan palatset och trädgården låg nyplöjd, ur jorden stack de första grönsakerna upp sina första gröna skott och jordärtskocksplantorna var redan fluffiga.

IMG_6369

 

Lars berättade om morerna som kom från Nordafrika på 800-talet och skapade paradiset på jorden här. Med vatten som hoppade och plaskade, strilade och sakta rann i de stensatta kanalerna. Hur iris och vintergrön klematis klädde in stenväggarna och de första örterna planterades i jorden.

Morerna stod för den första trädgårdsarkitekturen här och i deras trädgård mådde man bra.

IMG_6403

I det röda palatset Alhambra hann vi också filma Lejongården och Myrtengången innan de första horderna invaderade rummen.

 

För nitton år sedan.

 

Morgonen efter vaknade jag på mitt hotellrum i Granada av att mobilen ringde. Det var min äldste bror som berättade att vår pappa, trädgårdsmästaren, dött under natten.

Nu kan jag tycka att det var så vackert att han dog samtidigt som jag varit i en av världens vackraste trädgårdar. Samtidigt som han somnade in lugnt och stilla smälte jag fortfarande alla intryck av morernas mästerverk.

 

I dag fick jag komma dit igen i sällskap med 20 trädgårdsvänner från Sverige. Vi gick tillsammans med världens bäste guide, Nicolas, från rum till rum. Njöt av fågelkvitter och vattenporl, drog in doften av jasmin och apelsinträd, såg trädgårdsmästarna arbeta och turisterna häpna över detta mästerverk.

IMG_6394

Vi var långt ifrån ensamma, turister från hela världen var där samtidigt med vår lilla grupp.

Och pappa. Han var med mig i vartenda steg där idag.

IMG_6462