Himmelska smaker

Finca El Pinero. Så heter Antonios fruktodling utanför Almunecar. Namnet är en hyllning till Antonios morfar som kom hit ner till kusten som fattig ung pojke och ville söka lyckan här.

Tyvärr fick han inte uppleva Antonios odling men morfaderns ansikte är den som syns på firmans logga.

Hit ut åker vi varje gång jag varit här med Grand Tours trädgårds- och kulturresa till Almunecar. Fincan ligger en bit utanför staden. Motorvägsbron ligger nära och själv odlingen klättrar uppåt uppåt.

På El Pinero odlas avocado och mango, guava och citrus, banan och drakfrukt – kort sagt nästan all frukt man kan äta och det är en fröjd att se.

IMG_6669

IMG_6683

Bananblomma.

IMG_6665

Snart mogen avocado av sorten Hass.

IMG_6710

Kanske särskilt eftersom odlingen är giftfri. Inga pesticider eller bekämpningsmedel här. Under träden växer örter och gräs och i år har Antonio satt ut flera nya bikupor för pollineringen skull.

Det gröna gräset under träden och de flygande bina är bevis på att det inte sprutas i den här odlingen. Dessutom plockas frukten när den är mogen – inte flera månader i förväg.

När den serveras på stora fat högt uppe på toppen av odlingen, uppe på cisternen där det värdefulla vattnet samlas, då är man som i himmelen.

IMG_6689

Ett välfyllt fruktfat. All frukt här är inte från El Pinero eftersom det inte riktigt ärsäsong ännu för alla sorterna på fatet.

IMG_6704

Det gula är vattencisternen som ska se till att träden får vatten till rötterna. Vattenbrist är det största problemet för odlarna i södra Spanien.

IMG_6694

IMG_6703

Antonio ( på bilden med sin mamma Maria) för sin egen lilla kamp mot multinationella företag som fraktar halvmogen frukt över halva jordklotet. Samtidigt som han är orolig över brexit. Försvinner engelsmännen som kunder förlorar han cirka 25 % av sin försäljning.

Den här spanska avocadon har en smak som inte går att jämför med den vi köper hemma i Sverige. Här får den mogna i solen och är fast och smörig på samma gång. Det åker hem några i min resväska när vi far tillbaka till Sverige i morgon. Om en vecka ska jag mumsa på mogen avocado och tänka på ett litet stycke äkta odling på Costa Tropical.