Smaka på augusti

Nu mognar det!
Augusti är ju en alldeles underbar månad. Lugn och mjuk och med massor med smak.

Nu mognar alla de där sorterna i trädgården och i naturen som sätter extra smak på sensommaren.

Krusbär, fikon – och kanske bäst av allt – björnbären.

Jag kommer ju från Blekinge och det är verkligen björnbärsland.

I fjol när det var så torrt fanns det knappt några men i år ser det mer än hoppfullt ut.

Mycket värme men också en del regn har gjort att de börjar mörkna nu. Och godare bär finns inte tycker jag. Men det ska vara så moget att det nästan faller i handen.

 

Svårplockade? Jo då. Man river sig. Ska man in och kliva i björnbärssnår får man ha skyddsutrustning på. Men det är det värt.

Jag äter dem som dem är i morgonfilen eller fryser dem bara som de är i en fryspåse. Vill man så kan man så klart mosa dem lätt med lite socker och frysa in.

Ett år gjorde jag björnbärslikör. Det var inte heller dumt.

 

I dag gjorde jag ett stopp på Ljungsleds plantskola i Mörrum på väg till stugan och hittade vita björnbär. Helt nytt för mig. ’Polar Berry’ heter sorten som blir 1 – 1,5 meter hög. Ska få crèmevita söta bär. Nja visserligen ska väl björnbär vara lila men vadå, jag testar så klart!

IMG_0512

Krusbären börjar nästa mogna över nu. I trädgården i Arlöv har jag en gammal sort som stod i min morfars handelsträdgård i Harplinge. Stora bär, väldigt ådrade och guldgula. Mycket goda. Tyvärr vet jag inte namnet. Men paj på dem är ljuvligt. Eller kompott.

IMG_0372

Om någon vecka är fikonen också färdiga. Och de blir många i år. Så många att jag inte vet hur jag ska hinna. Fikonmarmelad blir det så klart. Men godast är de färska med en klick vaniljglass.

 

Mmmmmm för augustimånad!

 

Och förresten – i morgon är jag på Solliden på Öland hela dagen och pratar trädgård. Först en runda i parken kl 11.30. Sedan frågestund kl 13 och föredrag kl 15.

Vi ses!