Stanna till i Tyskland och upptäck deras gröna värld

Någon som varit ute och åkt i Europa på semestern?
 Jo jag tänkte väl det. Ganska många av er.
Någon som stannat till i Tyskland för att titta på trädgårdar?
 Nähä inte så många kanske.
Och det är synd för i ett av våra närmaste grannländer finns så mycket att se. Inte minst om man redan före resan kollar upp var årets trädgårdsutställningar håller hus.
I år är det Buga tid. Det vill säga Bundesgartenschau, den som alltid är vartannat år. I år i Heilbronn strax norr om Stuttgart.

Förra veckan stannade jag och maken till där på vår väg hem från Italien. Precis lagom stopp efter en heldag i bilen från Sanremo, via Milano och uppåt.
Årets Buga i Heilbronn ingick i en del av stadens förnyelse och så är det ofta, en Buga är ett sätt att ge staden ett nytt ansikte, en ny stadsdel en ansiktslyftning. Och även om det är stora tag på den här sortens trädgårdsutställningar så finns det alltid godsaker även för den som bara har en liten plätt att förnya.

IMG_9037
I Heilbronn stötte jag på Kölle-rosor. En tysk rosenplantskola som gjort en liten läcker plantering med doftande rosor. Utanför i det soligaste läget stod typiska tyska strandkorgar utplacerade mitt i rosendoft och sommarsol. Härligt!

IMG_9019 IMG_9032

Som alltid i Tyskland är det oxå mycket fokus på läkeväxter, örter och grönsaker med fina kombinationer av ettåringar och grönsaker i rabatterna.

IMG_9039
Och en del konst som blir fina blickfång och siktlinjer. Det är snyggt och välskött som alltid i det här landet. Och det går alltid runt trädgårdsmästare som putsar och plockar, rensar och räfsar i planteringarna. Kan man tyska är det kul att fråga om växter man ser och kombinationer som visas.

IMG_8984
Kanske lockades oxå en och annan man och några barn (ja jag är fördomsfull nu) till den del av utställningen där de gamla lokomotiven ställts upp. Snyggt inramade av sandbäddar med spännande kaktusväxter runt.

IMG_9016
Fördelen med de här tyska utställningarna är att de håller på länge. Startar i april och slutar i oktober. Då försvinner förstås en del av planteringarna men mycket blir kvar, som en ny start för staden.
Det är kul med de här utställningarna. Varje år är det dessutom, Landesgartenschau,Laga på flera platser i landet. Så kolla upp nästa gång du åker ut i Europa. Det kan finnas en trädgårdsutställning att se precis vid sidan om autobahn.
Sök på Laga, Buga eller Iga/Igs.

IMG_9063 IMG_8997
Det fina är oxå historien. De här utställningarna blev stora efter kriget när Tyskland låg i spillror. Då satsade man extra på trädgård för att ge människorna framtidstron tillbaka. Fint!

IMG_8988

Och förresten, för er som bor i Skåne och inte har så långt att köra pågår just nu en Laga, den lite mindre formen av utställning, i Wittstock Dosse, på vägen ner mellan Rostock och Berlin.