Två trädgårdar – två historier

Om sju syskon ärver en ö i Gardasjön tänker man sig nog att det skulle innebära konflikter. Men för Villa Borghese-Cavazza på Isola del Garda betydde det snarare en säker framtid.

Egendomen på ön i Gardasjön har ägts av familjen Ferrari/Borghese/Cavazza sedan sent 1800-tal och nu är det de sju syskonen Cavazza som delar på ansvaret.

En fantastisk plats att få lov att besöka. I stället för att göra om palatset till lyxhotell bor nu alla syskonen där med sina familjer och egendomen försörjs av olivodlingar, turister och ponnyridning (!). Syskonens mamma är nämligen engelska och det är också hennes förtjänst att det numera finns en cottage garden i trädgården. Och ett växthus med pelargoner.

IMG_8173

Fransiskanerklostret som låg här från början kan man fortfarande se resterna av. Ett fullständigt magnifikt ställe. Där man verkligen kan känna att det är en älskad plats som de delar med sig av.

IMG_8187

Just när vi besökte ön idag var Alberta Cavazza väldigt bekymrad eftersom söndagens storm och nordliga vindar fällt både gamla cypresser och underminerat delar av ön. Hon hade aldrig under de 20 år hon bott på ön upplevt ett sådant oväder. Under tio timmar låg stormen på och pressade norrifrån.

Tack och lov ställde hon trots detta upp och gav oss en fantastisk guidning i trädgård och palats.

IMG_8196

Efter en kort båttur över sjön till Gardone promenerade vi så upp till Heller Garden.

Och insåg än en gång att trädgårdar verkligen är olika. Och speglar ägaren.

André Heller är artist och konstnär och i hans trädgård är t.o.m. papperskorgarna konst, designade av Keith Haring.

I trädgården finns 3 000 arter från precis hela världen. Här blommar kornellen sida vid sida med klockmalva, jättetöreln stöttar sig mot gigantisk bambu och i stenpartiet blommar murbinkan nedanför enorma azaleor. Och överallt roliga konstverk, mosaikgångar och fiffiga växtstöd.

IMG_8264

En otroligt humoristisk och spännande trädgård. Kolla här:

IMG_8231 IMG_8249 IMG_8251 IMG_8272

Med bara några mil emellan – två extremt olika trädgårdar, men lika spännande att få se.

En trädgård är verkligen inte lika rolig utan människan bakom och historien om den.