Vin (på vingård) och vatten (uppifrån)

Ett besök på en vingård är väl nästan självklart när man är i Italien?
Och särskilt om man befinner sig i Valpolicelladistriktet. Här görs bland annat de välkända Amaronevinerna, som jag personligen tycker är alldeles för tunga – men det är ju en smaksak.

På vingården SalvaTerra som vi åkte till i dag produceras både Amarone, Valpolicella, Prosecco och några till.

I vackra nya stenvalv och källare invigda 2015 står gigantiska ektunnor och väntar medan vinet mognar i dem.

När jag frågade om de använder mycket bekämpningsmedel fick jag ganska undvikande svar men ett av fälten höll i alla fall på att ställas om till ekologisk odling. Alltid något.

Traktorn som arbetade sig fram genom raderna just när vi var där slog i alla fall bara gräset…

IMG_8314

Annars ser man mycket besprutning när man kör längs vägarna här. Män i vita dräkter med rejäla masker för ansiktet kör med sprutande maskiner längs fälten. Ser inte kul ut!

Rosorna i kanten av varje vinrad planteras för att de först ska varna för skadedjur. När bladlusen, eller andra skadedjur, går på rosen är det dags att agera.

IMG_8319

Det här fantastiska fotot som hängde på väggen där vinprovningen hölls känns som en kärlekshyllningen till jorden. Den som inte får förgiftas!

IMG_8316

Vackert är det i alla fall i landskapet vid Gardasjön med terrasser med vin och fält med olivträd. Och de klassiska trädgårdarna är underbara trots vädret. Till och med den mest inbitne fotbollsälskare har svårt att värja sig…

IMG_8312

I morgon åker vi hemåt igen. Tåget går från Verona kl 9.00, byte i München och sedan vidare till Lübeck där vi övernattar för att avsluta vår grand tours med några fina tyska trädgårdar.