En rosornas mästare

Jag träffade bara rosmannen Lars Cedergren en enda gång. Det var i slutet på 70-talet när jag och Claes gjorde en utflykt och kom förbi plantskolan på Råå.

I det gamla växthuset klättrade och blommade en fantastisk passionsblomma som vi beundrade.

”En fin passiflora” sa Lars Cedergren på sin mjuka skånska. Några rosor minns jag överhuvudtaget inte….Kanske för att jag då inte var överdrivet förtjust i rosor.


Min pappa odlade tusentals på plantskolan i Asarum. Men mest de där moderna som man var tvungen att fjäska för att de skulle växa och blomma.

Lars Cedergrens passion var de gamla robusta och i hans kataloger har många drömt sig bort. Längtat efter att äga en ’Nuits de Young’ eller en ’Aicha’.

Just nu pågår en liten fin utställning om Lars Cedergren och hans liv med rosor. Det är Karin Berglund som gjort den och man hittar den bakom Flora Linnea på Fredriksdal i Helsingborg.

Här kan man läsa om hur Cedergren åkte Skåne och Småland runt och letade för att hitta de gamla robusta rosor som han mindes från sin barndom och som han sedan blev känd för att sälja.

Jag som är född och uppvuxen på en plantskola känner igen så mycket; buntmaskinen och kontorsmiljön. Men oxå Krister Cedergrens, sonens,  beskrivning av hur det var när växterna och inte pengarna var viktigast.

En fin liten utställning om en stor rosman! Vill man sedan känna doften av rosor då traskar man bara bort till Rosariet och sätter sig en stund och drar in doften av rosor där!