Saknas: Chelsea Flower Show

Just i dag, just nu, skulle jag gått runt med ett stort leende på läpparna och bara njutit av Chelsea Flower Show i London. Klockan hade varit tolv i England och vid den här tiden brukar jag ha hunnit scanna av alla de stora idéträdgårdarna snabbt och sedan tagit mig in i det stora tältet för att kolla alla samlingarna av olika arter och sorter och människor.

Kanske hade jag också hunnit hälsa på min favoritträdgårdsmästare John Massey från Ashwood nursery. Vi brukar kramas på Chelsea! Säkert hade jag oxå spanat in Monty Don och BBCs alla filminspelningar. Och förmodligen också försökt få span på någon kändis. Jag har sett Ringo Starr, min beatlefavorit, här flera gånger!!!

Och som startbild på sidan här ser ni bilden jag alltid tar, varje år – aurikelteatern!

Det gäller att vara snabb när det är Press Day för klockan 15 åker man ut. Då ska det nämligen förberedas för drottning Elizabeths besök. Varje år kommer hon och valda delar av kungafamiljen och kollar det mest spännade på årets Chelsea. Drottningen brukar välja att hälsa på någon av trädgårdspersonligheterna och jag vet att Ulf Nordfjell fått hälsa på henne. Han har ju, som ende svensk, fått göra stor idéträdgård här tre gånger! Första gången var Linnéåret 2007 och då var minsann även den svenske kungen och drottningen på Chelsea.

Jag var här första gången 2000. Med Gröna Rum. Så klart! John Taylor och Camilla Anderson från Slottsträdgården var med. Sedan gjorde jag ett litet uppehåll men sedan 2007 har jag varit på Chelsea Flower Show varje år i maj. Jag kan känna hur det doftar, höra ”the chelsea-cough” från de som inte tål platanernas pollen, känna trängseln och njuta ögonblicket.

Såååå mycket jag sett och lärt där.

Men inte i år. Det känns så sorgligt. Ska se om det duger med en digital version. Du kan också kolla den här:

https://www.rhs.org.uk/shows-events/virtual-chelsea

Men nu är det som det är och här kommer i kronologisk ordning en bild från varje år jag njutit av Chelsea Flower Show, från 2007 till 2019:

2007

2008

2009 – Ulf Nordfjells andra. Best in Show det året.

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016 – min favorit av dem alla, Diarmund Gavins roliga, fantasifulla, hoppande, spelande trädgård. Man blev alldeles lycklig av den.

2017

2018

2019

Tack i alla fall alla ni Chelsea-pionjärer som lånar ut er park varje vår. Vi ses i maj 2021!