Heja Tollarp och alla kloka skolbarn där (och deras lärare)

Heja Tollarp! Och heja Andreas Andersson som bestämt sig för att anmäla Axonas skolträdgård till Tusen Trädgårdar. Ni är en förebild. Nu vill vi se fler skolträdgårdar öppna för besök den 28 juni.

Den syns nästan från E 22:an när man kör igenom samhället, friskolan Axona ligger precis intill vägen och man kan ana att det pågår lite odlingsprojekt här. Om man tittar noga och inte kör själv alltså.

Den här veckan är det sportlov i södra Sverige och tyst och stilla på skolgården men Andreas Andersson är där. Jag får kolla runt i deras bänkar där kronärtskockor och rabarber börjat titta upp. Nästa vecka kommer bonden med färsk hästsskit till varmbänkarna och odlandet kan börja på allvar.

Axona är en friskola med idrottsinriktning men eftersom Andreas själv är odlingsintresserad har skolträdgården vuxit för varje år. Alla klasser odlar, mer eller mindre. Ingen tvingas men odlingarna används i många ämnen. Biologi och matte så klart men även i engelska kan man ta nytta av odlingarna.

Årskurs åtta och nio har själva ritat och byggt ett redskapsförråd som också ska användas som kiosk och den lilla modellen skvallrar om att de lagt ner ett gediget jobb på bygget.

Bänkarna i skolträdgården är gjutna i betong och varje område har fått namn efter världsdelar eller land. Inte för att grönsakerna i dem kommer från landet utan mer av praktiska skäl.

– Det är ju lättare att förstå ”gå ut och skörda i Asien idag” om man inte vet hur en rova ser ut, menar Andreas.

Det ligger lite stora rovor på kanten av en bänk och snart ska nya frön i jorden. Inne i skolans entré och matsal står mängder med hydroponiska odlingar fyllda med sallad, basilika och andra bladgrönsaker. Grönt som används av skolans kock.

Kanske är Axonaskolträdgården den första någonsin som är med på Tusen Trädgårdar. Den 28 juni kommer de ha öppet och Andreas vet redan flera elever som lovat att ställa upp och hjälpa till. Trots att det är sommarlov!

Här står Andreas beredd att spela in en film om skolans projekt.

Filmen ligger nu på youtube. Sök på:

Gunnel Carlson besöker Axonaskolans skolträdgårdsland inför ”Tusen Trädgårdar”