Växtjägarens Verkstad växer fram

Han heter Carl Peter Thunberg. Föddes i Jönköping och blev en av Linnés viktigaste och kanske mest kända lärjungar.

Jag är lite förtjust i honom. Inte bara för att han ser så stilig ut på den här bilden utan för att han verkar ha levt ett så spännande liv. I nio år reste han från Holland via Sydafrika och till Japan för att samla växter.

Monica Braw ( som förresten oxå ska få medalj av kungen den 20 oktober) har skrivit om honom i en underbar bok som heter Främling.

Så det får bli Thunberg som har huvudrollen i den utställning som jag ska bygga på Solliden den här veckan.

Bilen var ganska full och det var hett att baxa av allt utanför det växthus/orangeri som är ”mitt” ( fast egentligen Classicums)

fyra växthus på Solliden ska vi, fyra olika trädgårdspersonligheter, inreda varsitt. Mitt heter Växtjägarens Verkstad och här dyker även Sparrman, Solander, Dahl, Kalm och lite andra växtjägare upp.


Det är ont om kvinnor i växtjägarvärlden och man kan ju inte säga att de här mannen upptäckte växterna, de var kända där de växte. Men det var ändå de som tog med dem hem och såg till att föröka och förädla. 

Så kom till Solliden i sommar om ni kan och kolla in Pinus thunbergii, Sparrmannia africana, Lagerstroemia indica och Solandra grandiflora och kliv in i min tolkning av en Växtjägares värld.

Utställningen invigs på lördag och då får ni så klart se det färdiga resultatet här. Sedan pågår den ända till den 3 oktober!