Res med mig – från soffan om du vill

Under hela 2000-talet har jag rest mycket. Väldigt mycket. Mest för att titta på trädgårdar, i jobbet men också privat. Det har blivit gröna besök i Danmark och England, Tyskland och Italien, Frankrike och Wales. Men också längre ut i världen, till Kina och Sydafrika flera gånger. Ofta med grupper och vi har delat fantastiska upplevelser. Sett och inspirerats och sedan skyndat hem för att göra något kul av det vi sett. Eller bara smälta intrycken.

2016 kom boken Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa. Jag hade samlat på mig så mycket roliga historier, undebara platser och mött så mycket spännande människor att jag kände att det var dags att skriva en bok för att få dela med mig av alla möten. En slags guidebok men med ett urval av de trädgårdar jag tycker mest om.

Inte trodde man då att det där med att resa skulle kännas avlägset…

Det är längesedan jag reste nu. Den resa som blev den hittills sista med en grupp gick till Madeira med Maria Engbloms Rosebud. Sent på hösten 2019 åkte vi och det var en perfekt avslutning på året. Att få vara på den blommande ön i november var ju ljuvligt. Det var dessutom ett helt nytt resmål för mig och det väckte mersmak kan jag säga.

I februari 2020 åkte jag och Elisabeth Svalin Gunnarsson tillsammans med galantofilen Dan Abelin till England för att göra research för vår bok om snödroppar som kom ut hösten 2021.

Men sedan tog det stopp. Inte ens till Danmark har det gått att åka. Känns oerhört märkligt. Egentligen är jag faktiskt inte ens sugen längre. Jo förstås en tur till Köpenhamn eller till Hamburg och nog längtar man till England men annars, nej inte särskilt.

Därför är jag så himla glad i dag att jag fått de första exemplaren av boken Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa i nytryck. I ett mjukt fint band som gör att man lätt kan knöla ner den i väskan om man vill. Eller ligga i sängen, sitta i soffan, i fåtöljen och resa genom Europas trädgårdar. Enkelt och lätt utan både vaccinationspass eller munskydd.

Så häng med mig ut på en resa i bokform. Vill du köpa så mejla mig på [email protected] så skickar jag. 200 kr plus porto – det är billigt för en resa till hundra trädgårdar i Europa.

Lite bilder på trädgårdar som finns med i boken kommer här:

Karl Foersters sunken garden i Potsdam utanför Berlin. Alltid värd ett besök. Och så plantskolan som ligger intill….

Winston Churchills Chartwell pampigt och historiskt med en läcker köksträdgård bland annat.

I Amsterdam öppnar sig pärlor mellan kanalerna. Och missa för all del inte den botaniska trädgården!

Danska Egeskov slot på Fyn. Ett ställe alla gillar!

Holländska Het Loo med sina puttisar.

Danska haveselskabets visningsträdgård i Köpenhamn. Alltid öppen, alltid vacker.

Columbia Road i London öppen igen med sin försäljning av buketter, perenner, klättrare, rosor, allt kan man hitta där.

Till sist en höstbild från Beth Chattos garden i England.

Tack Bokförlaget Arena för att ni lät den här boken komma igen!

Jag har varit väldigt lat här på bloggen i sommar. Men ni som vill följer mig förstås på facebook och instagram. Där är jag desto flitigare!