IMG 1467 (2)

Kul ute med vinterbeskärning!

Vinter är en bra tid för att beskära flera träd och buskar, då växterna är i vila. Vi har även tid då inte annat trädgårdsarbete pockar på uppmärksamheten. Passa på att gå ut sköna vinterdagar och få en tjuvstart på säsongen.

Fördelar med att beskära träd vintertid

Vinterbeskärning lämpar sig för att forma buskar och trädkronor, samt att gallra ur. Traditionellt har trädgårdsmästare beskurit träd under vårvintern. Det handlade om kontinuerlig underhållsbeskärning. Träden var i vila och det var då trädgårdsmästarna hade tid. En annan fördel är att man kan se trädens struktur lättare än när all grönskan omger kronorna. Beskärning på vintern passar de flesta träd och buskar, till exempel äppel- och päronträd, vanliga härdiga träd, buskar och häckväxter, men det finns undantag.


foto Beskärning av äppelträd under vårvintern.

Vilka träd och buskar ska inte vinterbeskäras?

Vissa vårblommande buskar som till exempel syren, forsythia, ginst, rododendron och schersmin sätter knoppar året innan de blommar. Skär du bort grenarna på vintern kommer blomningen det året att bli mindre eller helt utebli. Dessa är bättre att beskära direkt efter blomningen. Kolla gärna upp innan vad som gäller för just den växt du tänkt beskära.

De växter som lätt ”blöder”, det vill säga som har svårt att läka efter beskärning och därmed dräneras på sav, ska inte beskäras på vintern. Till dessa hör avenbok, bok, lönn, björk och stenfrukter som körsbär, plommon samt persika. Även mindre härdiga träd som magnolia, valnöt och mullbär kan skadas av vinterbeskärning. Alla dessa ömtåliga ska beskäras under växtsäsongen.

foto Beskärning av syren görs bäst efter blomningen.