Tradgard med vatten 900

Foto: Anna-Karin Fallheden

Registrera och redigera din trädgård så här - vanliga frågor och svar

Tusen Trädgårdar är ett arrangemang för alla svenska trädgårdar. Vill du vara med och visa din trädgård? Det kostar ingenting att öppna upp sin trädgård och alla kan vara med, även offentliga trädgårdar/parker som tar inträde. Här berättar vi hur du registrerar din trädgård och listar vanliga frågor och svar om administrationen av kontot.

Så funkar det att registrera sig

För att delta behöver du registrera dig och din trädgård här på vår hemsida. Du kommer sedan att bli kontaktad via e-post (den postadress som du angett vid registrering) för mer information och inbjudan till informationsträffar. Du kommer även att få material hemskickat till din postadress. Därför är det viktigt att du fyller i registreringen rätt. Själva registreringen är en trestegsraket - du skapar ett konto, sedan en trädgårdssida, och slutligen redigerar du trädgården och kryssar i ett deltagande i Tusen Trädgårdar (när anmälan till Tusen Trädgårdar öppnet). Vi lotsar dig genom hela processen steg för steg nedan.

Skapa konto + trädgårdssida + kryssa i Tusen Trädgårdar

För dig som redan har ett konto och en trädgård registrerat gäller det att begära nytt lösenord och uppdatera sina uppgifter. Du måste anmäla dig igen till varje nytt år med Tusen Trädgårdar.

Enklast är om du öppnar upp ett till fönster i webbläsaren för att göra registreringen där, och växlar till det här fönstret för instruktionerna. Nedan finns även vanliga frågor och svar. Registreringen till Tusen Trädgårdar är för närvarande stängd!

Registrera dig för Tusen Trädgårdar 2022

Om du aldrig tidigare har registrerat din trädgård hos oss eller varit med i Tusen Trädgårdar, ska du allra först skapa ett konto och registrera dina kontaktuppgifter. Dessa kontaktuppgifter blir inte synliga utåt, och är inte samma sak som de du väljer ska synas för besökarna. Vi använder kontaktuppgifterna för att kontakta dig med mer information, samt för att kunna skicka fysiskt material. I nästa steg ska du skapa en trädgårdssida.

Tips: Öppna ett nytt fönster i webbläsaren, så kan du pausa instruktionsfilmen, samtidigt som du genomför registreringen i det andra fönstret.

 1. Högst upp på hemsidan ovanför menyn, ska du klicka på Logga in.

 2. Under inloggningen väljer du länken Registrera din trädgård.

 3. I rutan som kommer upp ska du nu fylla i dina kontaktuppgifter. (Vill du se lösenordet medan du skriver det, klickar du på ögat.) Godkänn villkoren, att du inte är en robot, och avsluta med Registrera.

 4. Du har nu registrerat ett konto. Du är inte deltagare i Tusen Trädgårdar riktigt än. Gå till nästa manual för att administrera ditt konto och skapa en trädgård.

Om du redan tidigare registrerat en trädgård hos oss, kommer din gamla inloggning inte att fungera. Därför ska du allra först begära ett nytt lösenord.

 1. Högst upp på hemsidan ovanför menyn, ska du klicka på Logga in och klickar på Glömt lösenord.

 2. I rutan som dyker upp skriver du in den e-postadress du hade registrerat till kontot, alternativt användarnamnet.

 3. Klicka slutligen på Få ett nytt lösenord.

 4. Ett återställningsmail kommer till din e-post och du får en länk som du ska klicka på. Där fyller du i det nya lösenordet du önskar.

 5. Nu har du en ny inloggning. Gå in och uppdatera ditt konto och trädgården, och glöm inte att anmäla dig till Tusen Trädgårdar, genom att klicka i rutan under Information.

Har du glömt både användarnamn och e-postadress, går det bra att skapa en ny registrering. Se instruktionen ovan för att Registrera ett konto. (Alla gamla oaktiverade konton kommer att städas bort den 30 mars.)

Det är viktigt att du kontrollerar och uppdaterar dina gamla kontaktuppgifter på ditt konto inför årets Tusen Trädgårdar. Annars kan vi inte kontakta dig med deltagarinformation och skicka material. Observera att kontaktuppgifterna inte är samma sak som de uppgifter du skrivit i själva besöksträdgården. Detta är uppgifter som inte syns utåt.

 1. Du har redan begärt nytt lösenord och loggat in. Nu står du i din profil. Klicka på Redigera profil.

 2. Fyll i alla uppgifterna korrekt.

 3. Avsluta med Uppdatera dina uppgifter.

 4. Nu kan du Redigera din trädgård. Glöm inte där att anmäla dig till Tusen Trädgårdar, genom att klicka i rutan under Information. Viktigt även att du ser över alla checkrutor då vissa är nya, samt att fylla i rutorna under kartan så att din trädgård dyker upp när man filtrerar på ort och landskap. Det finns en instruktionsfilm i manualen nedanför - Uppdatera kontaktuppgifter.

Redigera din trädgård

För att administrera sin trädgård och lägga upp information och bilder, måste man i första steget skapa den. Logga in på ditt konto, om du inte redan är inloggad (högst upp på hemsidan, ovanför menyn). Titta på filmen från 3:15, så hoppar du över själva registreringen av konto.

 1. Som inloggad klicka på Skapa en trädgård.

 2. Du får upp en ruta med tre fält, som alla är obligatoriska fält. Samtliga kan man gå tillbaka till och redigera senare.

  - Rubrik
  är sidans namn - vad vill du att din besöksträdgårds ska heta?

  - I Beskrivning kan du skriva vad man kan förvänta sig se i din trädgård vid ett besök. Du behöver inte fylla i allt vid detta tillfälle, bara rutan inte är tom.

  - Kontaktperson
  är den person vi kommunicerar med om Tusen Trädgårdar. Namnet syns inte utåt.

 3. Avsluta med Skapa trädgård.

 4. Nu är du redo för det roliga att redigera och lägga in all information för besökarna, samt steget när man blir medlem i Tusen Trädgårdar.

När man har skapat ett konto och en besöksträdgård, kan man redigera den och meddela att man vill gå med i Tusen Trädgårdar. 

Tips: Öppna upp ett till fönster i webbläsaren, så kan du pausa instruktionsfilmen samtidigt som du följer instruktionerna i andra fönstret.

 1. Välj Redigera din trädgård.

 2. I nästa läge är du i visningsläget av din trädgårdssida och ser vad du vill ändra eller tillföra. Du måste klicka på Redigera trädgård igen för att göra det.

 3. I de översta tre fälten redigerar du sånt du redan fyllt i när du skapade sidan. Skriv en inbjudande beskrivning av din trädgård, som förklarar vad man kan uppleva i den. Är er trädgård en offentlig stor trädgård/park som tar inträde, är det viktigt att informera vad som gäller.

 4. Under ser du tre olika fält på rad. I första fältet Information ska du checka i det som gäller och glöm inte att klicka i rutan för Tusen Trädgårdar. Först då kan vi se att du är anmäld!
  - Bredvid väljer du i vilken genre trädgården faller under. Vidare fyller du i det som är relevant information, och fälten är valfria.

  Det kan vara bra att klicka på den gröna rutan underst Uppdatera trädgård, för att spara och inte förlora jobb om det går för lång tid. Det är bara att klicka på Redigera trädgård igen för att fortsätta.

 5. Gå till fältet Adress/kartuppgifter i mitten, för att fylla i adressen för trädgården. Skriv gatuadressen ovanför kartan, och se om det visas rätt på kartan.
  - Under kartan kommer adressuppgifterna upp automatiskt. Korrigera och komplettera om något inte stämmer.
  - Missa inte att välja Ort/Kommun och Landskap i dropdown. Det gör att det går att filtrera din trädgård i söket.

  Kartan är en del av Google Maps och pekar inte alltid ut platsen korrekt. Detta går för det mesta att lösa. Det förklaras i detalj i frågor och svar lite längre ner. Klicka på gröna rutan Uppdatera trädgård för att spara ändringarna.

 6. Nu ska vi lägga in eller byta bilder. Välj Redigera trädgård igen. Den här gången klickar du på tredje fältet Bilder. Där står beskrivet mer om bildstorlek (max 4 MB/bild) och filformat.
  - Klicka först på Välj bilder. När du valt dina bilder och ser dem i fönstret ska du klicka på Ladda upp
  - Vill du sedan sortera bilderna, kan du dra dem sidleds i den ordning de ska visas. Klicka på röda rutan Sortera till höger. 
  - Avsluta med Uppdatera trädgård

  Vill du ta bort en bild för du pekaren över bilden. När ett rött minus dyker upp klickar du på det och bekräftar borttagningen. Uppdatera trädgård igen.

OBS! Det går inte längre att anmäla sin trädgård till Tusen Trädgårdar 2022!

 1. Om du inte redan begärt nytt lösenord på nya hemsidan, ska du göra det. (Se beskrivning ovan Begära ny åtkomst). Logga in på kontot och välj Redigera din trädgård.

 2. Scrolla ner till fältet Information.

 3. Klicka i checkrutan Ja, min trädgård är med i Tusen Trädgårdar

 4. Passa på att se över all information och fräscha upp med aktuella bilder.

 5. Avsluta med att klicka på gröna knappen Uppdatera trädgård längst ner.

Du kommer nu att få ett bekräftelsemail med mer information om Tusen Trädgårdar. Håll koll så att mailet inte fastnar i skräpkorgen. 

Kartan pekar ut var din besöksträdgård är. Det är även viktigt att ange kommun och landskap i dropdown nedanför kartfunktionen - annars syns ni inte i söket, när någon filtrerar på kommun eller landskap.

Här är en liten instruktionsfilm som visar hur du fyller i kartfunktionen och anger kommun och landskap.

Vanliga frågor och svar om tekniken

 1. När du loggat in ser du till höger om Profilen Ändra lösenord.

 2. Skriv in det nya lösenordet. (Vill du se vad du skriver klickar du först på ögat.)

 3. Upprepa lösenordet.

 4. Avsluta med att klicka på Ändra ditt lösenord.

 1. Kontrollera att alla tre fälten högst upp Rubrik, Beskrivning och Kontaktperson är ifyllda.

 2. Gå sedan längst ner till gröna knappen Uppdatera trädgård.

Kanske har du missat ett steg i uppladdningen? Du ska:

 1. Välja bilder först.

 2. När du ser dem i rutan, ska du sedan klicka på Ladda upp.

 3. Slutligen måste du klicka på gröna rutan Uppdatera trädgård. Det är oftast detta sista steg som missats.

Kontrollera även att bilderna inte är för stora - max 4 MB får de vara, och det är bara filfomaten jpg, gif och png som fungerar.

När databasen hade en annan teknik på tidigare hemsidan (Trädgårdsriket) kunde det inte automatiseras hur bilder från mobilen roterades i rätt läge. Nu är det problemet löst, för bilder som läggs in framöver. Dock går det inte att automatiskt rotera bilder redan inlagda på gamla hemsidan.

Du kan gå tillväga på tre sätt:

 • I första hand rekommenderar vi dig att publicera nya aktuella bilder och fräscha upp din trädgårdssida.
 • Om du vill använda den äldre bilden, försök att hitta originalet och publicera den på nytt.
 • Alternativt kan du ladda ner bilden från hemsidan (högerklicka på bilden och välj spara). Nu kan du rotera bilden i ett bildbehandlingsprogram på din dator eller i din smartphone, och ladda upp bilden på nytt. Radera sedan den gamla.

Kanske missade du att klicka på gröna rutan längst ner Uppdatera trädgård? Prova att lägga in informationen igen och klicka på rutan.

Inte ens Google Maps är felfri. Ibland pekar kartan fel även om man valt rätt adress. Instruktionsfilmen som visar hur man pekar kartan rätt.

 1. Gå till mitten fältet Adress/kartfunktion.

 2. Kontrollera först att adressen ovan och under kartan stämmer.

 3. Ibland stämmer adressen, men kartan visar ändå fel. Klicka då på den turkosa rutan Hitta din latitud och logitud direkt under kartan.

 4. Här kan du skriva in din gatuadress igen, gärna med postnummer och ort med. Du kommer att se latitud och longitud och kan kopiera över siffrorna till din trädgårdssida.

 5. Och när du ändå är inne på att redigera platsfunktionerna - se till så att du har fyllt i Kommun och Landskap i dropdown! Annars syns inte din trädgård när någon filtrerar på kommun och landskap i söket.

 6. Glöm inte att klicka på gröna knappen Uppdatera trädgård.

 1. Gå in fältet Adress/kartuppgifter

 2. Scrolla ner till adressuppgifterna nedanför kartan och kontrollera att du valt rätt Kommun och Landskap i dropdown.

 3. Glöm inte att klicka på gröna knappen Uppdatera trädgård.

 1. När du är inloggad på ditt konto klickar du på den röda rutan för att Redigera din trädgård. Upptill höger hittar du Radera trädgård.
 2. Klicka på den och bekräfta att du vill ta bort den.

Du kan alltid skapa en ny trädgård och behålla kontot. Vill du även radera kontot, se instruktionen nedanför.

 1. När du är inloggad ser du till höger om din profil Avsluta medlemskap.

 2. Du får en varningstext och ska bekräfta avslutandet av kontot och samtidigt borttagandet av trädgården.

OBS! Var försiktig om ditt konto även är kopplat er föreningsida. Du ser vilken behörighet din profil har. Bekräftar du avslutandet av kontot, raderas då även er föreningssida. Kontakta oss på [email protected] om du är osäker, så kan vi hjälpa er att överföra föreningssidan på ett annat konto.

Vi har migrerat innehållet från den gamla hemsidan till den nya. Det kan hända att vi missat något konto eller trädgård. Vi kan tyvärr inte återskapa dem, men det går bra att registrera en ny.

Den 30 mars raderar vi alla inaktiva konton, det vill säga de konton som ingen loggat in på sedan nya hemsidan lanserades. Vi hoppas att ni har förståelse för att vi behöver rensa mellan åren. Ibland glöms det bort att man har en trädgård registrerad när man flyttar eller en trädgårdsägare kan gå bort. Vi vill bespara nya trädgårdsägare och besökare obehag. 

Om ditt konto blivit raderat och du missat att logga in i tid, går det bra att registrera ett nytt.

Det går bra att registrera flera trädgårdar till Besöksträdgårdar och Tusen Trädgårdar. Dock går det inte att ha flera trädgårdar per konto. Du behöver starta ett konto till med en annan epostadress, för att koppla en ny trädgård till den.

Vanliga frågor och svar om Tusen Trädgårdar

Känner du dig inte bekväm med det tekniska eller att redigera besöksträdgården rekommenderar vi att du först och främst tar hjälp av någon datorkunnig närstående bekant, vän eller släkting. Du kan även delta på någon av våra digitala informationsträffar under våren, och där få ytterligare guidning i hur du gör.

Om du inte lyckats registrera ett konto när du klickat i deltagande i Tusen Trädgårdar, eller inte fått mailat informationen efter registrering kan du kontakta Riksförbundet Svensk Trädgård på [email protected]

Allt typer av trädgårdar är välkomna att delta, även stora publika som tar inträde. Du kan registrera din privata trädgård eller en offentlig trädgård - stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrko­gårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniområden, och skolträdgårdar. Det går bra att registrera gemensamma köksträdgårdar, gerillaodlingar, tillsammansodling vid en bostadsrättsförening, trädgård vid hembygds- och bygdegård, koloniträdgård – alla är välkomna att delta!

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man håller öppet under en och samma dag, den 30 juni 2024 kl.10-17. Sen förutsätter vi att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sin trädgård så klart.

Deltagandet kräver en digital registrering, samt att man presenterar sin trädgård med ord, bild och adress på denna hemsida. (Registreringen kräver att man har en egen epost, så att vi även kan kommunicera med dig som deltagare. I övrigt kan man i viss mån få hjälp med det tekniska. Se punkt om hjälp ovan.)

Du kommer att få ett mail direkt efter registreringen med mer information från oss. Vi skickar information till den epostadress som du angett vid registrering och inbjudan till informationsträffar. Du kommer även att få material hemskickat till din postadress senare i vår, med bland annat vimplar. Därför är det viktigt att du fyller i registreringen rätt. Ta del av hela processen steg för steg här.

Den 31 mars 2024 raderar vi alla inaktiva konton, det vill säga de konton som ingen loggat in på sedan 2022. Vi hoppas att ni har förståelse för att vi behöver rensa mellan åren. Ibland glöms det bort att man har en trädgård registrerad när man flyttar eller en trädgårdsägare kan gå bort. Vi vill bespara nya trädgårdsägare och besökare obehag. 

Om ditt konto blivit raderat och du missat att logga in i tid, går det bra att registrera ett nytt.

Sista dagen att anmäla sin trädgård till Tusen Trädgårdar 2024 är 2 juni 2024.  

Det går bra att fortsätta att redigera sin trädgårdssida efter det. Aktuella bilder är bara bra att ha. Men vänta inte med viktig information in i det sista, för många besökare planerar sin utflykt ibland veckor innan.

Ja, det kan du. Man ska självklart kunna fortsätta att lägga in fler aktuella bilder på sin trädgård och uppdatera information även efter sista registreringsdag. Men vänta inte in i sista stund, då besökare gärna planerar sin utflykt en tid innan.

Kontrollera först att bekräftelsemailet inte av misstag hamnat i din skräpkorg/spamfilter. Hittar du det inte där heller kan du kontakta [email protected].

Kontrollera även att du faktiskt inte missat att kryssa i rutan att du vill deltaga i Tusen Trädgårdar. Hittas under fältet Information, när du redigerar din trädgård. Det är först då ett bekräftelsemail skickas ut.

Du kommer dels att få material hemskickat till den postadress du meddelat i kontaktuppgifterna, men du kan alltid ladda ner material och skriva ut själv om du vill ha mer. Det gör du här.

Ett gemensamt utskick med material som vimplar och information kommer att skickas ut till de trädgårdarsägare som anmält sin trädgård till Tusen Trädgårdar. Detta sker senare under våren. Räkna med ett utskick under maj-juni. Meddela oss senast vecka 24 om ni inte har fått något material. Då har vi en chans att hinna göra eventuella extra utskick före midsommar.

Du väljer själv vilken information som ska vara synlig utåt för att hjälpa besökarna att hitta till din trädgård. De ytterligare kontaktuppgifter vi ber dig uppge, är för att vi ska kunna skicka material så som vimplar och annat deltagarmaterial, samt för att vi ska kunna nå dig snabbt med information om deltagandet.

Då vi har ett samarbete med Studiefrämjandet delas även dina kontaktuppgifter med dem. De ska kunna kontakta dig med information i samband med Tusen Trädgårdar.

Du kan läsa mer om GDPR och hur vi hanterar dina personuppgifter här.

Av olika anledningar kanske man inte kan hålla sin trädgård öppen under Tusen Trädgårdar. Det ligger i allas intresse att avanmäla så snart som möjligt. Ju närmare in på eventet, desto större chans att besökare redan noterat er trädgård som öppen och planerat in den i sin rutt.

Medan registreringen fortfarande är öppen kan ni själva kryssa ur rutan för deltagande i Tusen Trädgårdar, när ni är inloggade. 

Om det är efter deadline för registreringen måste ni maila oss på [email protected] så gör vi det så skyndsamt vi har möjlighet, åt er.  

Samarbetspartners och sponsorer Tusen Trädgårdar 2022

Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson,
Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna,
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Rikare trädgård och Impecta Fröhandel.