Åkerfräken är ett besvärligt ogräs, men kan även användas som gödsel och som avkok mot mjöldagg på rosor.

Åkerfräken är ett besvärligt ogräs, men kan även användas som gödsel och som avkok mot svampangrepp på rosor. Foto: MPF/Wikimedia Commons

Avkok med åkerfräken är mumma för rosorna och effektivt mot svamp!

Även om rosenbuskarna kan blomma vackert, så är det trist när bladen är fulla av svampangrepp. Jobba förebyggande och stärk dina rosor med detta enkla avkok av åkerfräken.

Ett utspätt avkok eller extrakt på åkerfräken Equisetum arvense kan verka förebyggande mot svampangrepp. Fräken innehåller mycket kisel som stärker rosornas motståndskraft. Spruta eller använd som gödselvatten i förebyggande syfte. Tänk på att aldrig spruta i gassande solsken, för att bladen kan brännas. Glöm inte heller att vattna rosorna ordentligt och kontinuerligt, för friskare buskar.

De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga.

De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga. Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimediea Commons

Recept på åkerfräkenavkok

  1. Koka en handfull färsk eller cirka 10 gram torkad åkerfräken i en liter vatten i 30–60 minuter.

  2. Sila av växtdelarna och späd vätskan upp till fem gånger med vatten.

  3. Spruta rosorna och stänk ut över jorden i förebyggande syfte mot svampsjukdomar några gånger från tidig vår till höst.

Åkerfräken är rikt på kisel och hjälper växter att bygga upp sin motståndskraft mot sjukdomar, men fungerar inte botande om växten redan är drabbad.